Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Ştirbu (PNL) face apel la ministrul Culturii să ia măsuri pentru salvarea locuinţei prăbuşite a sculptorului Brâncuşi

Deputatul liberal Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de cultură din Cameră, face apel la ministrul Culturii, în contextul prăbuşirii locuinţei în care s-a născut sculptorul Constantin Brâncuşi, să ia măsuri pentru salvarea patrimoniului cultural naţional.

Într-un comunicat remis vineri AGERPRES, Ştirbu susţine că Ministerul Culturii se află în imposibilitatea de a exercita dreptul la preempţiune asupra unor imobile monumente istorice din cauza unui "dezinteres administrativ şi politic".

"Am aflat cu stupefacţie că locul în care s-a născut unul dintre cei mai mari artişti ai României şi ai lumii întregi, Constantin Brâncuşi, din Hobiţa, s-a prăbuşit definitiv. Fusese coteţ de găini, vândut pe un cal şi 500 de lei. Pereţii, sprijiniţi cu bârne de lemn, au cedat. În 1971, comuniştii au construit, la 200 metri distanţă de cea originală, o copie, vizitată, anual, de peste 10.000 de oameni. Inactivul ministru al Culturii a dispus o inspecţie la faţa locului din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Gorj, pentru a justifica dezinteresul administrativ şi politic care face ca MCIN să fie în imposibilitatea de a exercita dreptul de preempţiune cu privire la imobile monumente istorice şi bunuri culturale mobile clasate. Dar până acum ce a întreprins invizibilul ministru Ivaşcu? Mai nimic. Deşi locuinţa a fost clasată pe lista monumentelor istorice în urmă cu aproximativ 15 ani, în anul sărbătoririi Centenarului, se puteau găsi fonduri pentru a fi reabilitată casa în care s-a născut marele sculptor", afirmă Ştirbu.

Deputatul liberal arată că România are cea mai mare rată de distrugere şi neglijare a patrimoniului din Europa, iar Ministerul Culturii trebuie să protejeze patrimoniul şi valorile culturale româneşti.

"Conform statisticilor, România are rata cea mai mare de distrugere şi neglijare a patrimoniului din Europa, putându-ne compara cu ţările care sunt în stare de război! Este revoltător că din cauza unor politici culturale deficitare, România riscă să piardă aceste comori cu care ne mândrim în lume! Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale ar trebui să fie un catalizator al sectorului cultural şi un reper în plan naţional pentru protejarea patrimoniului şi recunoaşterea şi promovarea valorilor culturale româneşti în lume. Fac apel la dvs., domnule ministru al Culturii, să vă treziţi şi să luaţi toate măsurile pentru a fi salvat patrimoniul nostru cultural pentru generaţiile viitoare. Între timp, la New York, dar şi în alte muzee renumite din toată lumea, Constantin Brâncuşi este venerat de întreaga lumea a artiştilor mondiali, existând etaje întregi in care sunt expuse mai multe opere de-ale maestrului. Dar în România, autorităţile centrale nu au putinţa nici măcar să salveze capodoperele de la Tg Jiu şi Hobiţa!", a conchis Gigel Ştirbu, potrivit comunicatului citat. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Marea campioană a României, Andreea Răducan, jignită și înjurată de postacii PSD după ce a îndemnat rom…

2 ALERTĂ Priviți! O singură femeie, cu inimă mare, i-a dat cu cracii-n sus pe pesediști, la Bârlad! Dăncilă a da…

3 VIDEO „Hoțule!”, „Infractorule!”, „Mai ai șapte zile!” Dragnea, huiduit la inaugurarea lucrărilor la drumul ex…

4 VIDEO Priviți ce-a rămas după plecarea lui Dragnea: trei borduri! „Decorul” de la inaugurarea drumului expres …

5 VIDEO Acesta este clipul președintelui INTERZIS de slugile PSD din CNA și Autoritatea Electorală Permanentă!

recomandări

Te ia DNA: Damian Dan

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Reîncepe 'Dosarele X'! Iată trailerul