ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 17 OCTOMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 17 OCTOMBRIE

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că întâlnirea avută la Milano cu omologul său ucrainean Petro Poroșenko, în prezența principalilor lideri europeni, a fost una 'bună, pozitivă'.

Alături de Vladimir Putin și Petro Poroșenko, la întâlnire au fost prezenți cancelarul german Angela Merkel, președintele francez François Hollande, premierul britanic David Cameron, premierul italian Matteo Renzi și președinții Consiliului European și Comisiei Europene, Herman Van Rompuy și Jose Manuel Barroso.

* Statele Unite ale Americii nu intenționează să construiască baze permanente în Europa sau să crească numărul forțelor permanente americane de pe bătrânul continent, ci va rămâne la conceptul de rotație a trupelor, a declarat generalul Walter Piatt, adjunctul comandantului general al Forțelor SUA din Europa. 'Nu cred că vom crește structura forțelor permanente americane. Nu avem nevoie de acest lucru. Avem bazele de care avem nevoie', a declarat Piatt la o conferință la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale de la Washington, subliniind că, în opinia sa, acesta este rezultatul angajamentului tuturor părților de a pune capăt războiului rece.

* Poliția britanică este implicată într-un număr ''extraordinar de mare'' de anchete legate de terorism și a dejucat mai multe comploturi în acest an, potrivit unui responsabil din domeniul contraterorismului. ''De la începutul acestui an am efectuat 218 arestări'', a declarat Mark Rowley, responsabil național pe probleme de contraterorism, într-un comunicat. ''Avem un număr extraordinar de mare de anchete împotriva terorismului '' de o amploare nemaiîntâlnită de ''mai mulți ani'', a adăugat el.

* O navă militară a Marinei Regale britanice, dotată cu un spital, trei elicoptere și 350 de persoane la bord, va pleca vineri din Marea Britanie către Sierra Leone, ca parte a eforturilor în lupta împotriva Ebola. RFA Argus, care va pleca din Falmouth (sud-vest), va ajunge la Freetown, capitala Sierra Leone, după o călătorie de aproximativ două săptămâni. Regulile vor fi draconice pentru cele 350 de persoane aflate la bord, între care 80 de medici și asistente medicale și 80 de pușcași marini, a afirmat căpitanul David Eagles.

* Călătorii care mint la completarea chestionarului privind maladia Ebola la sosirea lor pe aeroporturile din Columbia sunt pasibili de pedeapsa cu închisoarea între patru și opt ani, a indicat un responsabil al agenției în problema frontierelor. Potrivit declarațiilor directorului serviciului pentru imigrație din Columbia, Sergio Bueno, călătorii trebuie să ofere toate informațiile cerute de autoritățile de frontieră atunci când intră pe teritoriul columbian, în scopul prevenirii extinderii epidemiei de Ebola în țara sud-americană.

* Fondul Națiunilor Unite destinat pentru lupta împotriva virusului Ebola nu dispune decât de 100.000 de dolari și nu de 20 de milioane, așa cum anunțase joi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. Cele 20 de milioane anunțate presei de secretarul general al ONU reprezintă de fapt totalul promisiunilor de ajutor și nu banii virați în mod real, au precizat responsabili ai fondului citați de cotidianul american. Numai Columbia și-a plătit deja contribuția, în valoare de 100.000 dolari.

* Autoritățile de salvare din Japonia au sistat căutarea persoanelor date dispărute pe Muntele Ontake după erupția vulcanică din septembrie, din cauza condițiilor periculoase, potrivit unui anunț făcut vineri. Zăpada proaspătă și temperaturile scăzute de pe muntele înalt de 3.067 de metri au făcut ca operațiunile să fie prea periculoase pentru sutele de salvatori, a spus guvernatorul provinciei Nagano, Shuichi Abe, citat de ziarul Mainichi Shimbun.

* După aproape șase săptămâni de absență, liderul nord-coreean Kim Jong-Un, care a reapărut în această săptămână, s-a aflat din nou pe prima pagină în presa oficială nord-coreeană, de data acesta mergând cu ajutorul unui baston. Rodong Sinmun, cotidianul partidului unic nord-coreean, a publicat o fotografie cu Kim zâmbind și sprijinindu-se cu mâna stângă într-un baston de culoare neagră, în timpul unei inspecții la două ansambluri rezidențiale pentru angajații Universității Kim Chaek, specializată în cercetare nucleară.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

3 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia