ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 29 OCTOMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 29 OCTOMBRIE

Australia a devenit marți prima țară dezvoltată care și-a închis granițele pentru cetățenii din țările vest-africane cel mai grav afectate de epidemia de Ebola. Autoritățile acestor state consideră că măsura îi stigmatizează pe oamenii sănătoși și va face mai dificilă lupta împotriva bolii. Interdicția acordării de vize pentru cetățenii din Sierra Leone, Liberia și Guineea a urmat după ce armata americană și-a plasat în carantină soldații întorși din misiunea de combatere a epidemiei de Ebola, iar unele state americane i-au izolat pe cei care au lucrat voluntar în aceste țări.

* Aproximativ 11.000 de solicitanți de azil așteaptă de cel puțin șapte ani pentru a afla dacă pot rămâne în Marea Britanie, a indicat miercuri o comisie parlamentară. În jur de 29.000 de cereri de azil, depuse înainte sau după 2007, nu au fost rezolvate de către Ministerul britanic de Interne, potrivit Comisiei pentru conturile publice a Camerei Comunelor (camera inferioară a parlamentului britanic). Pentru 11.000 dintre ele, nici o decizie nu a fost reținută.

* Ministerul de Externe rus a cerut Departamentului de Stat american să evite o agravare a tensiunilor în relațiile bilaterale dintre Rusia și SUA, după ce în mass-media americană au apărut informații potrivit cărora personalul Ambasadei americane la Moscova ar fi supus din ce în ce mai mult unor presiuni din partea autorităților ruse. "Îi sfătuim pe colegii noștri din Departamentul de Stat (american) să nu întunece și mai mult fondul relațiilor bilaterale. O astfel de atitudine nu va contribui la rezolvarea problemelor, ci la agravarea lor", se arată într-un comunicat al diplomației ruse.

* Președintele american Barack Obama și-a anunțat marți intenția de a se întâlni cu doctori care se întorc din sau pleacă spre țările vest-africane lovite de Ebola. 'Mâine voi avea ocazia să mă întâlnesc cu doctori sau angajați din sectorul public de sănătate care s-au întors deja de la lupta (pe care o duc) împotriva maladiei din Africa de Vest sau care sunt pe cale să plece acolo, nu doar pentru a le mulțumi și a-i încuraja, dar și pentru a mă asigura că primim feedback-ul lor', a declarat liderul de la Casa Albă pentru jurnaliști.

* Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, ar putea efectua o vizită în Republica Moldova luna viitoare, informează Teleradio Moldova, în urma unei convorbiri telefonice ce a avut loc marți între liderul de la Kiev și omologul său de la Chișinău, Nicolae Timofti. Președintele Republicii Moldova l-a felicitat pe Petro Poroșenko pentru victoria obținută de către forțele proeuropene în alegerile legislative de la 26 octombrie, urându-i succes în realizarea programului de apropiere a Ucrainei față de Uniunea Europeană și în restabilirea unității teritoriale a țării sale.

* Un tânăr suspectat că ar face parte dintr-o grupare extremistă din Găgăuzia, autonomie în sudul Republicii Moldova, a fost reținut miercuri dimineața pe aeroportul din Chișinău, a anunțat poliția locală de frontieră. Tânărul, sosit cu o cursă Moscova-Chișinău, a fost reținut ca urmare a unei operațiuni comune între Poliția de Frontieră, Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura Generală.

* Jihadiști ai grupării Statul Islamic (SI) au lansat un atac împotriva unui câmp petrolifer din orașul Homs (centru), omorând 30 de membri ai forțelor regimului sirian, a anunțat miercuri Observatorul sirian pentru drepturile omului /OSDH/. Jihadiștii au preluat controlul asupra unei părți din exploatarea petroliferă Al-Chaer după atacul și luptele care au durat până marți seara. Gruparea a lansat marți dimineața un atac, ce a durat și în cursul nopții , și a reușit să cucerească părți din câmpul petrolier Al-Chaer, a anunțat directorul OSDH, Rami Abdel Rahmane, precizând că 30 de gardieni și miliții pro-regim au fost uciși în asalt. El a menționat că victime au fost înregistrate și în rândurile jihadiștilor.

* Un fost general al armatei chineze a recunoscut că a acceptat mite 'foarte mari', iar procurorii militari pregătesc deja un dosar penal împotriva sa, a relatat miercuri presa chineză, în contextul în care Partidul Comunist s-a angajat să își înăsprească măsurile anticorupție. Procuratura Armatei de Eliberare a Poporului a început să își prezinte cazul împotriva lui Xu Caihou, fost vicepreședinte al Comitetului Militar Central, organul de comandă al armatei chineze, ca urmare a excluderii sale din partid în iunie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

2 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

3 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

4 Așa o fi, cum zice omul ăsta?

5 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?