ŞTIRILE SERII - ECONOMIC - 1 OCTOMBRIE

ŞTIRILE SERII - ECONOMIC - 1 OCTOMBRIE

* Valoarea totală a pieţei serviciilor poştale din România s-a ridicat, în 2018, la 3,2 miliarde lei, în creştere cu 13% faţă de anul anterior, iar Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a pierdut poziţia de lider în favoarea Fan Courier, care a înregistrat o cotă de piaţă de 21%, arată datele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), publicate marţi.

* Peste 37.000 de profesionişti IT au plecat din România în ultimii 20 de ani, în timp ce deficitul anual al angajaţilor din industria de profil este de aproape 15.500, arată un studiu de specialitate, prezentat, marţi, într-o conferinţă de specialitate.

* Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României au coborât cu 0,55%, la 35,423 miliarde de euro, la finalul lunii septembrie, de la 35,619 miliarde de euro la 31 august 2019, potrivit datelor BNR remise marţi AGERPRES.

* România trebuie să facă o evaluare a costurilor cu înlocuirea cărbunelui pentru producerea energiei şi pentru reconversia industrială şi profesională în Gorj şi Valea Jiului şi să solicite la Bruxelles fonduri europene pentru a realiza această tranziţie, în contextul în care Germania şi Polonia au cerut câte 40 de miliarde de euro în acest sens, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Sorin Boza, directorul general al Complexului Energetic Oltenia.

* Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) organizează "Zilele Porţilor Deschise", în perioada 9 - 11 octombrie 2019, dar şi un Forum al agricultorilor la Romexpo, în data de 9 octombrie, ambele evenimente fiind dedicate Zilei Naţionale a Produselor Agroalimentare Româneşti, care se sărbătoreşte în fiecare an în data de 10 octombrie, a anunţat, marţi, MADR.

* Un loc de muncă din zona de tehnologie creează sau susţine, în prezent, alte patru joburi care nu implică tech, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Elisabeta Moraru, country manager Google România.

* Aproape trei sferturi dintre antreprenorii români susţin că sunt împotriva reintroducerii răspunderii penale pentru neplata impozitelor şi contribuţiilor, potrivit unui sondaj derulat de Consiliul Naţional pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), dat publicităţii marţi.

* Ministerul Transporturilor, Metrorex şi Primăria Sector 4 au semnat marţi un Protocol cu privire la construirea unei staţii de metrou la nivel suprateran, între staţia Berceni şi Şoseaua de Centură, informează Metrorex într-un comunicat remis marţi AGERPRES.

* Consiliul de Administraţie al Regiei Autonome Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA l-a numit în funcţia de director general pe Bogdan Costaş, care îşi va prelua atribuţiile începând cu data de 1 octombrie 2019.

* Comisia Europeană a adoptat marţi noi măsuri destinate prelungirii duratei de viaţă a mai multor aparate electrocasnice şi pentru a le face să consume mai puţină energie electrică, transmite AFP.

* Ministrul polonez al Energiei, Krzysztof Tchorzewski, a declarat marţi că Polonia ar avea nevoie de 700 până la 900 miliarde de euro pentru o transformare care să îi permită să ajungă o economie cu zero emisii de carbon, iar în acest sens numai în sectorul energetic ar fi nevoie de 300 - 400 miliarde de zloţi (68,6 - 91,5 miliarde euro), transmite Reuters.

* Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi-a redus semnificativ estimările privind evoluţia comerţului mondial în acest an şi a avertizat că ar putea avea loc un declin chiar mai accentuat dacă urmează noi runde de tarife vamale, măsuri retaliatorii, o încetinire a PIB-ului mondial şi un Brexit dezordonat, transmite Reuters.

* Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut la 1,2% în septembrie, de la 1% în luna precedentă, arată o estimare preliminară publicată marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), în timp ce analiştii se aşteptau ca rata inflaţiei să se menţină la 1%. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…