ŞTIRILE SERII - ECONOMIC - 26 NOIEMBRIE

ŞTIRILE SERII - ECONOMIC - 26 NOIEMBRIE

* România trebuie să-şi consolideze sistemul de justiţie pentru a deveni compatibilă cu valorile vest-europene, numai cu o justiţie puternică şi imparţială putând fi asigurată o conducere dezinteresată şi o stimulare a inovării, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Valentin Lazea, economist-şef la Banca Naţională a României (BNR).

* România îşi va asuma în faţa Comisiei Europene o ţintă de energie regenerabilă de 30,5% pentru anul 2030, în creştere faţă de obiectivul de 27,9% estimat anterior, au declarat, marţi, pentru AGERPRES, surse din Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

* Guvernul a venit cu trei variante de lucru, cu trei formule, pe baza cărora să se determine valoarea salariului minim de la 1 ianuarie 2020, a declarat, marţi, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, după ieşirea de la discuţiile avute în Consiliul Naţional Tripartit.

* Patronii sunt de acord cu majorarea salariului minim pe economie în contextul creşterii economice, dar cu două condiţii, respectiv stabilirea unui mecanism foarte clar şi predictibilitate, a afirmat, marţi, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR), după ieşirea de la discuţiile avute în Consiliul Naţional Tripartit.

* Guvernul face o propunere de construire a unui mecanism care să dea predictibilitate în stabilirea salariului minim pe trei variante, a declarat, marţi, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel ALFA", Bogdan Hossu.

* Discuţiile autorităţilor cu patronatele şi sindicatele pe tema formula de calcul a salariului minim vor continua în perioada următoare, a anunţat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, care a subliniat că asemenea decizii "nu pot fi luate peste noapte".

* Risipa alimentară este un factor generator de risipă a tuturor resurselor pe care le utilizăm atunci când producem hrana, începând de la teren, energie, materie primă şi apă, toate având un impact direct şi devastator asupra mediului, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

* Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în prezent în 261 de localităţi din 28 de judeţe, cu un număr de 774 de focare, între care 15 sunt în exploataţii comerciale şi patru în exploataţii de tip A, iar în alte şase judeţe există doar cazuri la mistreţi, conform datelor transmise marţi de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

* România şi Ungaria au înregistrat în primul semestru din acest an cel mai mic preţ mediu (exprimat în euro) la gazele naturale destinate consumatorilor casnici (ambele 3,5 euro pentru 100 kWh), cel mai ridicat nivel fiind în Suedia (11,8 euro/100 kWh), Olanda (9,2 euro/100 kWh) şi Danemarca (8,6 euro/100 kWh), conform datelor publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

* Grupul Enel nu a luat nicio decizie privind vânzarea de active din România, însă ar putea hotărî să vândă, în contextul în care combinaţia dintre active de distribuţie de energie şi active de producţie de energie regenerabilă este foarte valoroasă pentru mulţi investitori, a declarat marţi directorul executiv al Enel Group, Francesco Starace.

* Europenii au cheltuit cel puţin 11,6 miliarde de euro în 2017 pentru achiziţionarea de canabis ilegal, acesta având, de altfel, cea mai mare pondere pe piaţa drogurilor în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, potrivit unui raport al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie (EMCDDA), dat publicităţii marţi la Bruxelles, informează Reuters.

* Un plan al Uniunii Europene destinat limitării importurilor de carne de pui din Ucraina a trecut marţi de ultimul obstacol politic, după ce Parlamentul European a votat în favoarea includerii pieptului de pui cu os pe lista produselor din Ucraina care beneficiază de o anumită cotă scutită de la plata taxelor de import, transmite Bloomberg.

* Mai multe mii de fermierii germani şi-au parcat marţi tractoarele în faţa Porţii Brandenburg din Berlin, la două luni după ce Guvernul a anunţat un vast pachet de reformă destinat reducerii utilizării îngrăşămintelor chimice, pesticidelor şi insecticidelor în exploataţiile agricole din Germania, transmite AFP.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren