ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 24 OCTOMBRIE

ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 24 OCTOMBRIE

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, au propus, într-o convorbire telefonică desfășurată vineri la inițiativa părții germane, organizarea unei noi reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina. 'În dezvoltarea negocierilor care au avut loc la Milano în perioada 16-17 octombrie, am continuat discuțiile pe marginea situației din Ucraina.

Foto: (c) SRDJAN ILIC / TANJUG FLUX

Președintele Rusiei a subliniat necesitatea detensionării situației din regiunile Donețk și Lugansk, în primul rând pe calea încetării reale a focului, a asigurării securității de-a lungul liniei de delimitare a părților aflate în conflict și acordării de ajutor umanitar urgent', a anunțat într-un comunicat serviciul de presă al Kremlinului.

* Președintele Vladimir Putin a afirmat vineri că 'Războiul Rece s-a încheiat', dar niciodată 'nu s-a ajuns la semnarea păcii' care să stabilească noi reguli ale jocului în relațiile internaționale, într-unul dintre cele mai agresive discursuri la adresa Occidentului de când conduce Rusia. El a acuzat în același timp Washingtonul că dorește să-și impună interesele lumii întregi. 'Actuala lume unipolară a devenit incomodă, greu de controlat și de dominat de liderul ei autoproclamat', a continuat Putin făcând referire la Statele Unite, apoi a vorbit și despre 'propaganda americană' ce plasează în 'centrul răului' Iranul, ca țară ce aspiră să obțină arme nucleare, ori China, care dorește să devină prima economie a lumii, ori Rusia, ca putere nucleară.

* Un bărbat, adept al jihadului, a atacat joi cu un topor patru ofițeri de poliție la New York, înainte de a fi împușcat mortal, a anunțat poliția și Centrul american de monitorizare a site-urilor islamiste (SITE). Bărbatul, identificat de mass-media americană ca fiind Zale Thompson, a afirmat într-o înregistrare video postată luna trecută pe un site pro-Statul Islamic (SI), că 'jihadul este un răspuns justificat la opresiunile sioniștilor și ale cruciaților', a informat SITE. Bărbatul i-a atacat pe polițiști în cartierul Queens în momentul în care aceștia se pregăteau să facă o fotografie, potrivit unui comunicat oficial.

* Peste 824.000 de persoane au fost forțate să își părăsească locuințele din Ucraina din cauza conflictului care face ravagii în această țară de la începutul anului, a anunțat vineri UNHCR (Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați). Cel puțin 430.000 de persoane au fost strămutate în interiorul țării, 387.000 au fugit în Rusia, 6.600 au solicitat azil în Uniunea Europeană, iar 581 au mers în Belarus. La 2 septembrie, UNHCR anunța că existau peste 500.000 de persoane deplasate de conflictul din Ucraina (260.000 în interiorul țării și 260.000 în străinătate).

* Premierul britanic David Cameron a declarat vineri că nu va plăti suma de două miliarde de euro solicitată Marii Britanii de Uniunea Europeană pentru acoperirea unor cheltuieli scadente până la finele anului în curs. 'În fiecare an se fac ajustări, uneori în plus, alteori în minus. Dar niciodată nu a fost cazul să plătim încă două miliarde de euro', a declarat Cameron la o conferință de presă în timpul Consiliului European. 'Este inacceptabil. Nu voi plăti această sumă pe 1 decembrie', a indicat el.

* Președintele Franței Francois Hollande a declarat vineri că nu va adopta noi reduceri de cheltuieli pe lângă cele deja prevăzute în bugetul pe anul viitor, în pofida solicitărilor Comisiei Europene de a se încadra în ținta de deficit bugetar de 3% din PIB. 'Nu vom merge mai departe. Trebuie să găsim alte modalități pentru a îndeplini obiectivele de deficit bugetar', a punctat Hollande la o conferință de presă în timpul Consiliului European.

AGERPRES/(AS — editor: Mihaela Toth)


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

3 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

4 Așa o fi?

5 Așa o fi, cum zice omul ăsta?