ȘTIRILE SERII BUCUREȘTI - 7 MARTIE

ȘTIRILE SERII BUCUREȘTI - 7 MARTIE

Judecătorii Curții Constituționale a României au amânat pentru 21 martie pronunțarea în cazul sesizării Avocatului Poporului referitoare la legea care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului.

* Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității precizează, în privința verificării guvernatorului Mugur Isărescu, că a emis la 21 mai 2002 o decizie de neapartenență/ necolaborare cu Securitatea ca poliție politică în cazul lui și subliniază că reverificarea acestuia nu mai este posibilă.

* Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat raport favorabil, cu majoritate de voturi, inițiativei cetățenești pentru revizuirea Constituției cu privire la redefinirea familiei. Inițiativa cetățenească pentru revizuirea Constituției prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consfințită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor".

* Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, în cadrul unei întâlniri de lucru cu președintele ANAF, Bogdan Nicolae Stan, că la rectificarea bugetară vor fi alocate fondurile necesare pentru reluarea plății sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică personalului antifraudă la nivelul de 25% din salariul de încadrare.

* Președintele Klaus Iohannis a declarat că vor exista consultări și dezbateri cu privire la viitorul UE, arătând că prezentarea Cartei albe de către președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, reprezintă începutul dezbaterilor, nu sfârșitul lor.

* Membrii Consiliului Național al Audiovizualului au decis să sancționeze cu somație publică Antena 1, Național TV, Antena 3 și Realitatea TV pentru greșeli de limbă română. La cele patru televiziuni numărul erorilor semnificative de folosire a limbii române, conform monitorizării efectuate de Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan — Al. Rosetti" în anul 2016, a fost de 59 la Antena 1, 53 la Național TV, 50 la Antena 3 și 59 la Realitatea TV.

* Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului privind Statutul parlamentarilor a dat aviz favorabil propunerii potrivit căreia nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care aleșii s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani.

* Romulus Varga, procuror șef al Secției de Urmărire Penală din cadrul Parchetului General, a declarat că prejudiciul în dosarul Hexi Pharma se ridică la 102 milioane lei, însă unele spitale s-au retras din dosar ca părți civile.

* Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost invitată în plenul Camerei Deputaților, la "Ora Guvernului", la solicitarea grupului parlamentar al PNL, pentru a prezenta stadiul pregătirilor în vederea celebrării Centenarului Marii Uniri, Biroul permanent stabilind data de 20 martie, a anunțat secretarul forului legislativ Ioana Bran.

* Premierul Sorin Grindeanu va efectua miercuri și joi o vizită la Bruxelles, unde va avea o serie de întâlniri cu înalți oficiali europeni în marja reuniunii Consiliului European.

AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...