ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE - 4 OCTOMBRIE

ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE - 4 OCTOMBRIE

* Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat vineri, la Deva, că lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva, între localităţile Ilia şi nodul rutier de la Holdea, ar putea fi deschis traficului peste aproximativ două săptămâni, în condiţiile în care expertiza comandată de Compania Naţională de Infrastructură Rutieră se apropie de finalizare. Totodată, ministrul Transporturilor a precizat că pe autostrada Sebeş-Sibiu se va interveni direct pentru stabilizarea porţiunii pe care a apărut o problemă de tasare în zona Sălişte, la kilometrul 276, în prima fază acolo urmând să fie construit un zid de sprijin.

* Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, şi-a manifestat, vineri, dezacordul faţă de declaraţiile politicienilor din opoziţie potrivit cărora pensionarii sunt asistaţi social. El declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Botoşani, că, în cazul în care actualele partide de opoziţie ar ajunge la guvernare, ar putea fi eliminate majorările de pensii prevăzute a se acorda în 2020 şi 2021. Ministrul Budăi nu este de acord nici cu declaraţiile opoziţiei legate de îngheţarea salariilor în sistemul bugetar sau de faptul că "toţi bugetarii sunt praf la locul de muncă".

* Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, la Sibiu, că are "o părere proastă" despre noii miniştri interimari propuşi vineri de premierul Viorica Dăncilă, el adăugând că "PNL a iniţiat o moţiune de cenzură, orice gest mai face Viorica Dăncilă, îl face degeaba." Întrebat ce părere are despre noii miniştri interimari, Orban a răspuns: "Am aceeaşi părere proastă." Liderul PNL a reiterat că este convins că guvernul actual va cădea în urma moţiunii de cenzură, în condiţiile în care există suficienţi parlamentari care să o voteze.

* Ministrul Turismului şi lider al PSD Sibiu, Bogdan Trif, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că moţiunea de cenzură "este praf în ochi" şi nu va trece. "Referitor la moţiunea de cenzură, aţi văzut-o şi dumneavoastră, este doar praf în ochi. Sunt nişte declaraţii politicianiste, fără nicio fundamentare, nu vorbesc deloc de cifre care să crească bunăstarea românilor, vorbesc doar de tăieri de salarii, pensii şi reducerea numărului de bugetari (...)", a afirmat liderul PSD Sibiu.

* Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, şi-a exprimat, vineri, convingerea că moţiunea de cenzură depusă de opoziţie împotriva guvernului din care face parte va fi respinsă. El a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Botoşani, că "numărul de semnături nu va fi egal cu numărul de voturi", precizând că "nu toţi cei care au semnat moţiunea o vor vota".

* Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri că la manifestările publice organizate cu prilejul Sărbătorilor Iaşiului invitaţia este una generală, "de la cel mai de sus la cel mai de jos", însă pentru celelalte evenimente, precum Seara Valorilor, sunt invitaţii personalizate, pe listă nefiind inclusă şi premierul Viorica Dăncilă. "Nu i-am trimis nicio invitaţie doamnei premier din două motive: nu pot să nu mă detaşez într-un mod evident, să am aceeaşi conduită pentru doi candidaţi la Preşedinţie. M-am ataşat de candidatura la Preşedinţie a domnului Klaus Iohannis. Nu pot să fac acelaşi lucru pentru altă candidatură (...)", a spus primarul Chirica.

* Împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea primului liceu românesc din Sălaj, actualul Colegiu Naţional "Simion Bărnuţiu" din Şimleu Silvaniei, a fost marcată vineri, în oraşul de la poalele Măgurii, printr-o serie de manifestări încheiate cu o adunare festivă, ce a avut loc la Casa de cultură din localitate. Cercetătorul ştiinţific Marin Pop, de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, a menţionat că liceul din Sălaj a fost înfiinţat în contextul Unirii de la 1918, după care Consiliul Dirigent de la vremea respectivă, condus de Iuliu Maniu, originar din Şimleu Silvaniei, a decis înfiinţarea a 20 de licee româneşti în Transilvania.

* Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Constantin Papilian" Cluj-Napoca a primit, vineri, în cadrul festivităţilor de marcare a 100 de ani de la înfiinţare, Ordinul Meritul Sanitar în Grad de Cavaler. Ordinul a fost înmânat comandantului Spitalului Militar Cluj-Napoca, Doina Baltaru, de către secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale Mihai Dan Chirică. Spitalul Militar din Cluj a fost înfiinţat pe 28 mai 1919, în baza ordinului Marelui Stat Major, fiind subordonat Comandamentului Corpului 6 Armată şi purtând numele "Regina Maria".

* Avocatul Poporului a constatat o serie de deficienţe la spitalul din Sighetu Marmaţiei şi mai multe centre pentru persoane cu handicap, şi a adresat o serie de recomandări Spitalul Municipal şi Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş, arătând că unii pacienţi au fost supuşi unui mod de tratament degradant şi inuman, informează un comunicat de presă transmis vineri.

* O comisie a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Dobrogea" a efectuat vineri verificări la mănăstirea Sf. Apostol Filip de la Adamclisi, a cărei biserică a ars într-un incendiu, şi i-a amendat cu 500 de lei pe reprezentanţii lăcaşului de cult pentru utilizarea unei instalaţii electrice cu improvizaţii. Totodată, mănăstirea Sf. Apostol Filip a fost construită fără a avea autorizaţie de securitate la incendiu, a informat ISU "Dobrogea". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina