Stocurile de grâu ale Rusiei au atins un nivel record

Stocurile de grâu ale Rusiei au atins un nivel record

Rusia a ajuns să stocheze o cantitate record de grâu pentru că nu poate să exporte suficient de rapid recolta bună din acest sezon, transmite Bloomberg.

Firma de consultanță SovEcon estimează că la 1 octombrie 2016 stocurile de grâu ale Rusiei erau cu 22% mai mari în ritm anual, până la 33,8 milioane de tone, cel mai ridicat nivel înregistrat de Rusia după căderea URSS. În timp ce fermierii ruși au majorat producția de grâu cu aproximativ o cincime în acest an, exporturile Rusiei nu s-au modificat. Unul dintre motive este că aprecierea rublei a făcut grâul rusesc mai scump pentru cumpărătorii externi. În plus, Egiptul, un cumpărător major de grâu, a oprit pentru o perioadă importurile la începutul acestui an pe fondul unei dispute cu traderii.

"Exporturile au fost limitate până acum", a declarat directorul SovEcon, Andrey Sizov Jr. Potrivit acestuia în mod normal Rusia se grăbește să exporte grâu în prima jumătate a sezonului deoarece capacitățile de stocare se umplu iar fermierii vor să strângă bani pentru a face noi semnături și a-și rambursa creditele.

În acest sezon, însă, fermierii ruși au fost nevoiți să se mulțumească cu stocarea grâului într-un moment în care prețurile pe piața locală sunt cu 12% mai mici decât în urmă cu una an. Recoltele solide ale marilor producători de grâu din întreaga lume au dus prețul de referință la Bursa de la Chicago la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani.

Potrivit datelor oficiale, în perioada iulie-septembrie 2016 exporturile de grâu ale Rusiei sunt cu aproximativ 1% mai mici decât în perioada similară a anului trecut, până la 9,05 milioane de tone. În aceste condiții, SovEcon și-a revizuit în scădere cu 1% estimările privind exporturile totale de grâu ale Rusiei în acest sezon până la 30 milioane tone.

Rusia va exporta mai agresiv grâu în a doua jumătate a acestui sezon, pe măsură ce stocurile vor afecta prețurile de pe piața internă, este de părere Andrey Sizov. În plus, din cauza recoltei slabe din Franța, Rusia a reușit să exporte în acest sezon grâu pe piețe unde nu a exportat anul trecut precum Algeria, Coreea de Sud și Thailanda.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro