Stolojan: ASF trebuia să oprească activitatea mai devreme, nu să aștepte să crească eventuala pagubă

Stolojan: ASF trebuia să oprească activitatea mai devreme, nu să aștepte să crească eventuala pagubă

Fostul premier și șef PNL, Theodor Stolojan, a susținut într-un interviu pentru Adevărul Live că ASF ar fi trebuit să oprească din timp activitatea Euroins, în contextul în care avea datoria de a supraveghea activitatea companiilor.

Întrebat ce putea face mai mult ASF în situația Euroins, în ceea ce privește piața asigurărilor, fostul premier a spus că, în primul rând ASF avea datoria de a supraveghea piața asigurărilor, urmând să oprească activitatea Euroins în momentul în care constată nereguli.

„După părerea mea, putea face foarte mult ASF. Din ce punct de vedere spun acest lucru? Când eu că persoană sau o companie vrea să încheie un contract de asigurare, păi persoană sau interprinderea nu se apucă să verifice ea compania aia sau să angajeze un consultant în asigurări care să îi zică ce compania să aleagă. De ce nu face el treaba asta? Pentru că știa că prin ASF nu numai că supraveghează piață asigurărilor, dar și comportamentul instituților de asigurare de pe această piață. Ce înseamnă? se uită dacă au cerințele de capital, dacă și-au constituit rezervele. Pentru că din primele încasate este obligată să își constituie o rezervă care să acopere daune. (...) Unde a fost problema la care cred că nu și-a făcut datoria? Nu în decursul unor zile, în decursul unor ani, făcând analizele la aceste companii, a constatat că acest Euroins nu respectă cerințele de capital, nivelul rezervelor cerute de legislație”, a spus fostul premier.

Potrivit fostului șef al liberalilor, „în momentul ăsta ASF se spală pe mâini și spune am ”constatat, dar nu s-au conformat”. Spune ”nu mi-au dat documentele cerute”. Păi asta e relație între o companie și autoritatea de supraveghere? ASF când vedea că în decursul unui an se repetă povestea, trebuia să oprească activitatea mai devreme, nu să aștepți să crească eventuală pagubă”.

„De ce nu a făcut? Nu știu, poate nu a avut legislație. Era obligat să intervină în parlament să se creeze, poate au fopst și alte motive, am văzut, sunt suspiciuni de corupție”, a mai spus Theodor Stolojan.

Stolojan spune că ASF ar fi trebuit să oprească activitatea Euroins mai devreme FOTO Adevărul

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”