Storceagul, regina ciorbelor pescărești. Secretul preparatului de care nu te mai saturi, greșeala care strică gustul

Storceagul, regina ciorbelor pescărești. Secretul preparatului de care nu te mai saturi, greșeala care strică gustul

Regretatul gastronom, Radu Anton Roman dezvăluie în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) toţi paşii necesari pregătirii celei mai bune ciorbe de pește . Într-un singur loc din România se gătește cel mai bun stroceag: la Sf.Gheorghe, în Delta Dunării.

Storceagul, un preparat delicios FOTO Shutterstock

Această ciorbă poate fi gătită de orice gospodină, dacă reţeta este respectată întocmai. Deliciosul preparat va încânta musafirii la masa de Florii, când creștinii ortodocși au dezlegare la pește.

Ingrediente:

200 g cartofi

1 ceapă

1 morcov

100 g smântână subţire

1 ou

1 linguriţă de sare

1 legătură de mărar

1 vârf de cuţit de piper pisat

1 kg carne sturion - morun, nisetru, păstrugă, cegă (sau orice alt peşte mare alb)

Iată cum descrie autorul cărţii ciorba pescărească din Delta Dunării:

Storceagul se mănâncă într-un singur loc din România - la Sf. Gheorghe - Delta Dunării. E un amestec de bucătărie ucraineană şi românească, o reţetă un pic pestriţă - şi continentală şi pescarească totodată - dar lejeră. Se poate face şi cu şalău, şi cu ştiucă, şi cu somon sau alt peşte alb de mare (nu merge însă, zic eu, cu somn sau crap, care-s graşi şi întorc gustul). Tăria nu se leagă cu ciorba asta uşoară, ci un vinuţ mic şi poznas, dar de familie bună, un Sauvignon adolescent de pe dealurile Tulcei, alb la piele şi mai mult decât fraged, infantil".

Mod de preparare:

"Se pun în 2 litri apă, cu sare şi piper, la fiert morcovul, cartofii, ceapa, mărunt taiate (dar nicicum rase şi nici prin mixer trecute, că nu facem cremă.) Se taie carnea de pește (dezosată!) în cuburi de aproximativ 2 cm latura. Când apa clocoteşte de cinci minute se pune şi peștele la fiert. Se bate smântâna cu oul şi cu o cană de apă. Se toacă mărarul. După un sfert de oră de fiert se adaugă ciorbei noastre smântâna şi mărarul, se amestecă puţin şi se dă într-un clocot", se arată în lucrarea lui Radu Anton Roman.

Gazetar, realizator TV și pescar sportiv

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...