Strada "Lenin" devine "John Lennon" într-un mic sat din Ucraina

Strada "Lenin" dintr-un mic sat din regiunea ucraineană Transcarpatia a fost redenumită "John Lennon" în onoarea fostului membru al formației Beatles, în cadrul noii legi privind "desovietizarea" țării, au anunțat miercuri autoritățile regionale, informează AFP.

Mai multe străzi purtând nume în cinstea unor personalități sau fapte ce aminteau de epoca sovietică au fost redenumite, potrivit unui decret semnat de guvernatorul regiunii, Ghennadi Moskal.

Strada "Șciors", de la numele unui comandant al Armatei roșii, dintr-un sat din Mijghiria, a fost de asemenea redenumită în strada "Viktor Markuss", în onoarea unui soldat originar din acest sat, ucis în februarie 2015, când lupta împotriva rebelilor proruși în estul Ucrainei.

În ceea ce privește strada "John Lennon", aceasta se află în satul Kalinî, la frontiera cu UE.

În unele cazuri, străzile și-au schimbat denumirea la propunerea comunităților locale, însă în altele, cum este și cel al străzii "John Lennon", guvernul de la Kiev a avut ințiativa.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a promulgat în mai 2015 noi legi care interzic orice "propagandă comunistă" pe teritoriul țării, spre nemulțumirea Rusiei. Aceste legi vizează ruperea definitivă cu trecutul sovietic al Ucrainei, într-un moment în care autoritățile continuă să lupte împotriva separatiștilor proruși, majoritatea nostalgici după URSS, în estul rebel, unde conflictul a făcut aproape 9.000 de morți de la izbucnirea lui, în aprilie 2014.

Legile interzic între altele simbolurile sovietice și naziste, condamnând cele două regimuri, dar glorificându-i în același timp pe eroii naționaliști care au luptat o perioadă de partea naziștilor împotriva forțelor sovietice.

Monumente pentru glorificarea unor responsabili sovietici, printre care numeroase statui ale lui Lenin, trebuie să fie demontate, după cum trebuie să fie redenumite și localități, străzi sau întreprinderi care fac referire la comunism, extrem de numeroase în Ucraina.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărul despre ce se întâmplă în China! Oameni buni, acolo este acum iadul!

2 Bătaie de joc! Asta ia spor de 3.000 lei pentru condiții grele de muncă!!! E angajată la Parlament și are un s…

3 VIDEO Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. Imagini cu „pădurea” de excavatoare şi camioane mob…

4 Un articol devastator. Toți moldovenii ar trebui să-l citească!

5 LIVE Virusul ucigaș / 41 de morţi şi 1.300 de persoane contaminate în China. Armata trimite personal medical la…

recomandări

Te ia DNA: Sorin Tilihoi

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Top 10 piscine din lume