Străinii cred mai mult în România decât noi: Situația care reflectă negativismul autohton

Străinii cred mai mult în România decât noi: Situația care reflectă negativismul autohton

Gracenote, o companie cu sediul în California, care se ocupă de statistici, cercetare de piață și măsurare a audiențelor online, a pus România printre echipele favorite la calificare, la Euro 2024. Asta în timp ce, în țară, mulți sunt sceptici în această privință.

Gheorghe Hagi a insistat că vom avea un meci infernal cu Andorra. FOTO: Arhiva Adevărul

„Adevărul“ a scris, în ediția de marți, despre faptul că fotbalul românesc, fiind o oglindă a societății, a ajuns dominat de negativism , ceea ce reiese din modul în care abordăm campania de calificare pentru Euro 2024.

Deși plasată într-o grupă preliminară mai mult decât accesibilă, alături de Elveția, Kosovo, Israel, Belarus și Andorra, naționala României a ajuns să fie privită cu neîncredere, inclusiv înaintea unui meci cu Andorra pe care, probabil, l-am câștiga și dacă am folosi jucătorii de la tineret! Pentru că vorbim despre o adversară în palmaresul căreia figurează șapte victorii mari și late din 1996 încoace. Și care a pierdut, de câte ori a întâlnit România. Chiar și așa, Dan Petrescu și Gheorghe Hagi au insistat, în această săpătămână, că ne așteaptă o confruntare pe viață și pe moarte, sâmbătă (ora 21.45, Antena 1), la Andorra la Vella.

Dacă în țară are parte de asemenea pronosticuri panicarde, în schimb, în străinătate, naționala României se bucură de o imagine mai bună. Iar șansele ei de calificare la Euro 2024 sunt evaluate într-un mod care ne dă speranțe înaintea acestei campanii.

Au estimat că vom termina pe 2, după Elveția

Cu ocazia startului preliminariilor Euro 2024, începând din această seară, Gracenote , o companie cu sediul în Emeryville, California, care furnizează analize sportive printre altele, a realizat un studiu răspândit în presa internațională. Materialul a prezentat lista celor 20 de echipe naționale cu cele mai mari șanse de a obține calificarea la turneul final din Germania (14 iunie – 14 iulie 2024). Datele prezentate de cei de la Gracenote au fost realizate pe baza statisticilor și rezultatelor echipelor implicate în preliminarii, în ultimii ani.

Potrivit sursei citate, naționala României face parte din grupul celor 20 de naționale care vor obține biletele pentru Euro 2024 după calificările tradiționale. Germania, în calitate de gazda întrecerii, e calificată din oficiu, iar ultimele trei locuri la turneul final vor fi acordate după meciurile de play-off via Ligii Națiunilor.

Analizând grupa I, cei de la Gracenote au estimat că Elveția va termina pe locul 1, făcând parte din grupul echipelor cu 90% șanse de calificare la Euro 2024, alături de Croația și Spania. România e cotată cu 42% șanse de a merge la turneul final de pe locul 2 în grupa I.

Denis Alibec a jucat pentru România și la Euro 2016. FOTO: Arhiva Adevărul

Denis Alibec a jucat pentru România și la Euro 2016. FOTO: Arhiva Adevărul

Alibec plusează: „Suntem favoriți la locul 1!“

Paradoxal, deși provine de la Farul, club unde managerul Gheorghe Hagi are emoții și pentru un meci cu Andorra, Denis Alibec (32 de ani) e foarte încrezător în privința șanselor tricolorilor de a prinde Euro 2024.

Vreau să ne calificăm, în primul rând, şi să fiu golgheterul preliminariilor. E o grupă grea, toate echipele joacă foarte bine, dar eu am încredere în naționala noastră. De când m-am dus la Farul, domnul Hagi mi-a transmis o mentalitate de învingător, m-a învățat să cred în mine şi în echipă, pentru că cei de afară n-au nimic în plus faţă de noi, poate doar ambiţia şi motivaţia. Normal, Elveţia e favorită, dar după ei suntem noi. Israel şi Kosovo sunt echipe bune, dar cred că suntem mai buni ca ei. După mine, noi suntem favoriţi la câştigarea grupei, dar Elveţia poate să ne pună cele mai mari probleme“, a spus Alibec pentru FRF TV.

Atacantul cu 27 de selecții și 2 goluri în prima reprezentativă a încercat să ofere și o explicație pentru rezultatele slabe ale tricolorilor din ultimii ani: „Eu mereu am spus că generaţia asta e foarte talentată. Cred că am avut unele ghinioane şi n-am fost un grup unit, dar acum simt că suntem aici cu toţii şi ne dorim 100% această calificare“.

Gracenote, pronosticuri impresionante la CM 2022

Compania care acum ne plasează printre favorite la calificare, la Euro 2024, a avut niște pronosticuri impresionante, la ultimul turneu final. Vorbim despre Mondialul din Qatar. Odată cu startul partidelor eliminatorii, cei de la Gracenote au evaluat, în mod corect, șansele echipei favorite, care a și obținut ulterior calificarea. Au fost 12 evaluări corecte în cele 15 partide disputate, începând cu faza optimilor! Inclusiv înaintea finalei Argentina – Franța, Grecenote a acordat 60% șanse sud-americanilor de a cuceri trofeul mondial. Ceea ce s-a și întâmplat, ce-i drept, după un meci dramatic, decis la loviturile de departajare.

Echipele cotate cu cele mai mari șanse de a merge la Euro 2024

1. Portugalia 96%

2. Elveţia 90%

3 Croaţia 90%

4. Spania 90%

5. Belgia 88%

6. Danemarca 88%

7. Țările de Jos 87%

8. Polonia 86%

9. Serbia 86%

10. Franţa 86%

11. Cehia 82%

12. Italia 78%

13. Anglia 77%

14. Ungaria 74%

15. Suedia 58%

16. Ţara Galilor 53%

17. Slovenia 46%

18. Norvegia 44%

19. România 42%

20. Bosnia 40%

Iordanescu

Lotul României

*Portari: Niță (Pardubice), I. Radu (Auxerre), H. Moldovan (Rapid)

*Fundași: Rațiu (Huesca), Manea (CFR Cluj), Rus (Pisa), Nedelcearu (Palermo), Drăgușin (Genoa), Burcă (CFR Cluj), Ștefănescu (Sepsi), Opruț (Hermannstadt)

*Mijlocași: Sorescu (FCSB), Cicâldau (Ittihad Kalba), M. Marin (Pisa), T. Băluță (Farul Constanța), Olaru (FCSB), R. Marin (Empoli), Șut (FCSB), Stanciu (Wuhan Three Towns), Moruțan (Pisa), Al. Dobre (Famalicão), Man (Parma), Oct. Popescu (FCSB)

*Atacanți: Tănase (Al Jazira), Alibec (Farul Constanța), L. Munteanu (Farul Constanța)

Programul complet al grupei I

*25 martie: Belarus – Elveția (19.00), Andorra – ROMÂNIA, Israel – Kosovo (21.45)

*28 martie: ROMÂNIA – Belarus, Kosovo – Andorra, Elveția – Israel (21.45)

*16 iunie: Kosovo – ROMÂNIA, Belarus – Israel, Andorra – Elveția (21.45)

*19 iunie: Elveția – ROMÂNIA, Belarus – Kosovo, Israel – Andorra (21.45)

*9 septembrie: Andorra – Belarus (19.00), ROMÂNIA – Israel, Kosovo – Elveția (21.45)

*12 septembrie: ROMÂNIA – Kosovo, Israel – Belarus, Elveția – Andorra (21.45)

*12 octombrie: Belarus – ROMÂNIA, Andorra – Kosovo, Israel – Elveția (21.45)

*15 octombrie: Elveția – Belarus (19.00), ROMÂNIA – Andorra, Kosovo – Israel (21.45)

*18 noiembrie: Belarus – Andorra (19.00), Israel – ROMÂNIA, Elveția – Kosovo (21.45)

*21 noiembrie: ROMÂNIA – Elveția, Andorra – Israel, Kosovo – Belarus (21.45)

Se califică primele două clasate în fiecare din cele zece grupe preliminare.

Programul transmisiunilor primelor două partide ale tricolorilor: meciul cu Andorra va fi pe Antena 1, iar cel cu Belarus se va vedea pe Prima TV.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

2 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

3 O știre pozitivă despre România

4 Acest ofițer ucrainean din Donbas i-a executat pe comandanții ruși din regimentul în care a fost încorporat cu forța

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...