Stratagema folosită de ucraineni în Harkov și cum au căzut rușii în capcană

Stratagema folosită de ucraineni în Harkov și cum au căzut rușii în capcană

Stratagema folosită de ucraineni în Harkov. Ucrainenii au construit o narațiune de război în care era foarte probabil un atac masiv în Herson, cu bătaie lungă spre Crimeea. Trupele ucrainene contraatacă, într-adevăr, în Herson, dar nu la amploarea la care se aștepta Moscova, care a relocat acolo trupe importante din Harkov. A fost momentul așteptat de Kiev, care a lovit fulgerător.

Analiza este a politologului Lawrence Freedman, care detaliază într-un articol și cum au reușit ucrainenii să ducă trupe înspre Harkov fără ca rușii să vadă asta.

„În ultimele zile am asistat la o remarcabilă ofensivă ucraineană în Harkov. Avem spectacolul unei armate zdrențăroase în retragere – rămășițe ale unui convoi distrus, vehicule abandonate, poziții abandonate în grabă, cu echipamente împrăștiate și mâncare neterminată, prizonieri mizeri și localnici care aclamă forțele ucrainene în timp ce acestea trec prin satele lor. Viteza de înaintare a fost impresionantă, pe măsură ce zeci de kilometri pătrați se transformă în sute și apoi în mii, iar de la o mână de sate și orașe eliberate la zeci. Chiar și în timp ce scriam acest articol , paragrafele continuă să fie depășite de evenimente.

Articolul integral:

Cum ai dat faliment?” În două moduri. Treptat, apoi brusc.” – Ernest Hemingway, Soarele răsare și el.

Analiză a politologului Laurence Freedman:

Ca și în cazul falimentului, la fel și în cazul înfrângerii militare. Ceea ce pare a fi o lungă și dureroasă zbatere se poate transforma rapid într-o debandadă. O armată presupus rezistentă și bine echipată poate ceda și căuta mijloace de scăpare. Acest lucru nu este neobișnuit în război. Am văzut cum s-a întâmplat cu armata afgană în vara anului 2021.

În ultimele zile am asistat la o remarcabilă ofensivă ucraineană în Harkov. Avem spectacolul unei armate zdrențăroase în retragere – rămășițe ale unui convoi distrus, vehicule abandonate, poziții abandonate în grabă, cu echipamente împrăștiate și mâncare neterminată, prizonieri mizeri și localnici care aclamă forțele ucrainene în timp ce acestea trec prin satele lor. Viteza de înaintare a fost impresionantă, pe măsură ce zeci de kilometri pătrați se transformă în sute și apoi în mii, iar de la o mână de sate și orașe eliberate la zeci. Chiar și în timp ce scriam acest articol , paragrafele continuă să fie depășite de evenimente.

Ar fi, desigur, prematur să pronunțăm o victorie completă a Ucrainei în război din cauza unei singure ofensive reușite și neașteptate. Dar ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile are o importanță istorică. Această ofensivă a răsturnat o mare parte din ceea ce se presupunea cu încredere despre cursul războiului. Ea ne reamintește că doar pentru că liniile frontului par statice nu înseamnă că vor rămâne așa și că moralul și motivația se scurg din armatele care se confruntă cu o înfrângere, mai ales atunci când trupele sunt nesigure cu privire la cauza pentru care luptă și și-au pierdut încrederea în ofițerii lor. Cine vrea să fie un martir atunci când războiul este deja pierdut?

Obiectivele ucrainene

Ofensiva de la Harkov a fost descrisă ca fiind oportunistă. Acest lucru se datorează faptului că Înaltul Comandament ucrainean pare să fi decis să profite de faptul că Rusia a deplasat forțe substanțiale spre Herson pentru a face față atacului mult anunțat acolo, deschizând o nouă ofensivă împotriva zonelor care au rămas cu o apărare mai slabă. Potrivit unei explicații alternative, acest lucru nu a fost oportunist, ci a fost intenționat dintotdeauna. Rușii au fost păcăliți de discuțiile periodice ale Ucrainei despre această viitoare ofensivă de la Herson și au deplasat trupe, chiar dacă Harkov a fost întotdeauna obiectivul real. Cu toate acestea, nu ar fi înțelept să presupunem că ofensiva de la Herson are doar o relevanță secundară: sudul Ucrainei rămâne de o mare importanță strategică pentru economia ucraineană, ieșirea la Marea Neagră și legătura cu Crimeea. Ofensiva de acolo nu a fost oprită de dragul Harkovului și, de asemenea, continuă să progreseze.

În practică, ca orice bun strateg, comandanții ucraineni s-au pregătit probabil pentru o serie de situații neprevăzute. Alegerile lor au depins de ceea ce au făcut rușii. Odată ce au văzut amploarea mișcărilor de trupe rusești și vulnerabilitatea în curs de dezvoltare creată de acestea, atunci planul pentru Harkov se va fi consolidat în mintea lor. De asemenea, bănuiesc că au vrut să se asigure că ofensiva din Herson era bine stabilită înainte de a risca să deschidă un alt front și că acest lucru a determinat momentul.

Ceea ce putem fi siguri este că ofensiva de la Harkov nu a fost una impulsivă. A necesitat o pregătire atentă, inclusiv aducerea trupelor și a echipamentului lor pe poziții fără ca intențiile lor să devină prea evidente. O secvență de mișcări s-a derulat în ultimele zile, menite să șocheze și să dezorienteze forțele rusești, străpungând liniile subțiri de apărare, evitând distragerea atenției prin ocolirea pozițiilor rusești care nu erau în măsură să interfereze cu mișcarea lor și amenințându-le, ca și pe restul forțelor rusești din regiune, cu izolarea de sursele de aprovizionare și întărire, precum și de mijloacele de scăpare. Scopul nu a fost pur și simplu să acapareze teritoriul și să aplice lovituri forțelor rusești, deși acest lucru a fost făcut. Unul dintre obiective era să ajungă la Kupyansk, un oraș cu 27.000 de locuitori, un important nod de transport atât rutier, cât și feroviar. Celălalt era să cucerească Izium (45.000 de locuitori), cu garnizoana sa substanțială și centrul de comandă.

Când a început operațiunea, prima țintă a fost orașul Balakliya (peste 25.000 de locuitori), care a fost încercuit înainte ca apărătorii ruși să fie împinși afară. De acolo, ucrainenii au înaintat, realizând o mișcare de clește, avansând și ei înainte până la râul Oskil, la sud de Kupyansk. Pentru a împiedica venirea întăririlor, forțele Ucrainei au avariat podul peste râul Oskpil spre Kupyansk. Vineri, o altă linie ofensivă s-a deschis cu un atac asupra pozițiilor rusești din Lîman (peste 20.000 de locuitori), care fusese cucerit de ruși după o bătălie crâncenă la sfârșitul lunii mai.

Acest lucru a deschis acțiunea împotriva lui Izium. Relatările sugerează că atât Izium, cât și Kupyansk au căzut sau sunt aproape de a cădea, iar trupele rusești sunt în dezordine. Potrivit ucrainenilor, sute de ruși au fost deja uciși și mulți au fost capturați. Surse ucrainene au descris unități întregi distruse. Nu este clar câte trupe rusești ar putea fi surprinse de aceste manevre – poate vreo 10.000.

Există pericole în cadrul ofensivelor în care liniile de aprovizionare se întind prea mult, iar unitățile înaintate pierd acoperirea apărării aeriene. Acestea sunt, la urma urmei, unele dintre problemele care au zădărnicit ofensiva inițială rusă din februarie anul trecut. Nu este surprinzător faptul că Ministerul rus al apărării a insistat că totul va fi bine și că întăririle sunt pe drum. Au fost furnizate câteva imagini care arată vehicule în mișcare, deși în scurt timp au fost exprimate îndoieli cu privire la cât de reale sunt aceste întăriri, la ceea ce ar putea face atunci când vor ajunge și dacă vor putea ajunge. Principalul răspuns al Rusiei, ca de obicei, a fost acela de a trimite rachete la întâmplare în orașul Harkov, ucigând civili.

Supărarea rușilor

Există un grup de ruși care sunt departe de a fi mulțumiți. Blogger-ii militari ruși sunt un grup patriotic care își doresc cu disperare o victorie a Rusiei. Spre deosebire de propagandiștii grosolani și din ce în ce mai ridicoli, ale căror instrucțiuni sunt de a arăta că totul este bine și că orice aparent avans al Ucrainei s-a transformat deja într-un eșec dezastruos, blogger-ii evaluează conflictul cu un anumit grad de obiectivitate. Ei nu au nicio dorință de a lăuda regimul, deoarece se simt foarte dezamăgiți de incompetența sa, de faptul că nu s-a pregătit cum trebuie pentru un război de anvergură și nici de refuzul său de a pune țara pe picior de război. Acești naționaliști sunt, prin urmare, furioși, deoarece cea mai bună șansă de a reconecta o Ucraina rătăcită la Mama Rusia a fost acum pierdută, iar forțele armate suferă pierderi de personal și materiale, împreună cu o umilință profundă, din care le va lua ani de zile să se refacă.

Când vine vorba de a explica ce a mers prost, blogger-ii iau în considerare atât posibila subestimare a inamicului, cât și supraestimarea capacităților rusești. Uneori, se poate părea că blogger-ii (în contrast puternic cu propagandiștii) îi vorbesc de bine pe ucraineni pentru a-și face propriile trupe să pară mai puțin rele. Ei observă că forțele ucrainene beneficiază de un aflux de armament avansat și că au fost influențate de concepte tactice și operaționale occidentale pe care le-au aplicat în mod eficient. În acest caz, blogger-ii au sesizat competența ucrainenilor în domeniul armelor combinate, sincronizând efectele blindatelor, infanteriei și artileriei, evitând în același timp bătăliile urbane inutile și deplasându-se cu o apărare aeriană suficientă pentru a crea condiții periculoase pentru puterea aeriană rusă.

Cu siguranță, blogger-ii nu dau vina pe propriile trupe pentru actuala dezordine. De obicei, aceștia sunt prezentați ca luptând cu vitejie. În schimb, ei indică punctele slabe, cum ar fi lipsa de coordonare între unități, agravată în cazul Balakliya de faptul că o parte din forța de apărare este compusă din unități din garda națională a Rusiei (Rosgvardia), precum și din unități mizere din Donbasul ocupat, cărora nu prea li s-a dat de ales decât să se alăture armatei. Aceștia notează că niciuna dintre ele nu era pregătită pentru acest tip de război, fiind slab instruită în ceea ce privește utilizarea corectă a armelor. O altă slăbiciune a fost lipsa unui sprijin suficient de artilerie și de aviație, cu informații inadecvate, astfel încât, spre deosebire de ucraineni, rușii nu au fost în măsură să solicite un foc de artilerie precis.

Limitele serviciilor de informații au fost evidente și în alte privințe. Comandamentul local rus nu a reușit să sesizeze niciun semn al iminentului asalt lansat de ucraineni. Performanțele slabe ale aviației, unul dintre puținele mijloace de care dispuneau rușii pentru a perturba înaintarea ucraineană, sugerează că aceasta a fost efectiv neutralizată. „În general, lucrurile stau foarte rău”, scrie un blogger, „nu a existat prea multă rezistență din partea noastră deja de a treia zi. Trupele noastre abandonează poziții nu deosebit de fortificate și se retrag”.

Cel mai important este că unii iau în considerare acum o posibilă înfrângere. Puțini sunt cei care cred că poziția din Harkov poate fi recuperată. Se contemplă o catastrofă:

‘Serghei Șoigu [ministrul Apărării] și Valeri Gerasimov [șeful Statului Major General] sunt la un pas de o realizare de neconceput – înfrângerea strategică a Forțelor Armate ale FR de către un inamic mai slab, aproape fără aviație, și cu propria lor aviație’.

Celebrul Igor Girkin a observat că ‘Războiul din Ucraina va continua până la înfrângerea completă a Rusiei. Noi am pierdut deja, restul este doar o chestiune de timp’.

Ce urmează?

Rusia pierde, dar nu a pierdut încă. Ea ocupă încă o mare parte din teritoriul ucrainean și deține încă active militare substanțiale în țară. Așa cum am susținut în mod regulat în aceste postări, războaiele pot lua întorsături neașteptate, așa cum tocmai am văzut. Atât calculele greșite cu efecte catastrofale, cât și manevrele îndrăznețe pot transforma caracterul unui conflict. Întotdeauna există riscul ca analizele să se devanseze prea mult, sărind de la starea actuală a lucrurilor la următoarea și la cea ulterioară și apoi să se întrebe ce se întâmplă în situații pur ipotetice. La începutul verii a existat tendința de a presupune că lunile următoare vor fi dominate fie de ofensive rusești mai istovitoare, ca în Donbas, fie poate de un impas, astfel încât războiul ar putea dura luni sau chiar ani. Această filozofie a impasului încă persistă, nu în ultimul rând pentru că este greu de conceput chiar și numai să se gândească la faptul că o putere militară atât de mare este umilită.

Așadar, deși situația este mult mai pozitivă pentru Ucraina, trebuie să se aplice aceleași precauții cu privire la extrapolarea prea departe în viitor. Chiar dacă Harkovul va fi complet eliberat, vor mai fi multe de făcut. În regiunea Herson, cealaltă ofensivă se dezvoltă și ea și prinde contur. Aceasta a fost până acum în categoria „măcinare lentă”, deși se accelerează și sunt posibile mai multe operațiuni de încercuire acolo. Rușii ar trebui să fie acum îngrijorați de poziția lor în Donețk. Nerezolvată este situația extraordinar de periculoasă de la centrala nucleară Zaporojie. Aceasta este o situație nesustenabilă, pe care directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a descris-o ca fiind „precară”, deoarece alimentarea cu energie din afara centralei a fost oprită și aceasta este încă bombardată.

Inițiativa aparține acum în mod ferm Ucrainei. Experiența din ultimele zile va crea îndoieli în mintea comandanților ruși cu privire la fiabilitatea și rezistența trupelor lor și va adăuga la dificultățile cu care se confruntă deja atunci când trebuie să decidă cum să aloce resursele tot mai limitate de personal, mijloace de informații și forțe aeriene. Ar putea risca ei să repete acest dezastru operațional dacă își mută forțele pentru a acoperi un gol doar pentru ca un altul să se deschidă? Cât de mult se pot aștepta de la forțele lor, multe dintre ele luptând de săptămâni lungi fără răgaz și fără a avea prea multe de arătat pentru eforturile lor? În schimb, se va fi înregistrat o creștere a moralului chiar și pentru forțele ucrainene mai asediate (și, după cum relatează Washington Post, unele dintre unitățile lor au avut, de asemenea, o perioadă dificilă). De asemenea, este posibil să fi existat un impuls pentru capacitățile lor din cauza livrărilor de echipamente și muniții capturate la Harkov.

Se vorbește acum de o înfrângere de partea rusă. Nu s-a simțit acest lucru în remarcile nonșalante ale președintelui Putin la forumul economic de la Vladivostok, izolarea Rusiei fiind simbolizată de lipsa prezenței internaționale (au fost prezenți reprezentanți din Myanmar, China și Armenia). El a susținut că nu s-a pierdut nimic în urma războiului și că s-a câștigat suveranitate, ca și cum dorința sa de a intensifica autocrația și de a realiza autarhia în numele autonomiei ar fi meritat zecile de mii de ruși morți, răniți și luați prizonieri, iar anii de producție de apărare și de modernizare economică au fost aruncați în aer. Forțele sale ar putea stabiliza situația, cel puțin departe de Harkov, și ar putea oferi mai mult spațiu de respirație în timp ce speră că durerea economică a Europei îi determină să abandoneze Ucraina. Dar, așa cum am argumentat în ultima mea postare, este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple, iar acum s-ar putea să aibă mai puțin timp decât a crezut pentru a afla acest lucru.



Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro