Ştribu (PNL): Cultura românească trebuie sărbătorită în fiecare zi

Ştribu (PNL): Cultura românească trebuie sărbătorită în fiecare zi

Preşedintele Comisiei de Cultură, Arte şi Mijloace de comunicare în masă a Camerei Deputaţilor, liberalul Gigel Ştirbu, îndeamnă la sărbătorirea culturii româneşti în fiecare zi şi susţine necesitatea finanţării corespunzătoare a Culturii.

"Ziua Culturii Naţionale trebuie să fie o zi în care celebrăm nu numai un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în general, şi a proiectelor culturale de interes naţional. Dar cultura românească trebuie sărbătorită în fiecare zi, nu doar o dată pe an! Spiritualitatea şi cultura românească trebuie să existe în fiecare zi, în inima şi sufletul românilor, pentru că, în definitiv, sunt cei doi piloni ai continuităţii noastre de mii de ani pe aceste meleaguri. Din aceste motive, este necesară finanţarea corespunzătoare a culturii româneşti şi sper ca, anul acesta, bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale să nu mai fie diminuat prin rectificări bugetare", declară deputatul Gigel Ştirbu, într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

Deputatul menţionează că sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale şi marcarea naşterii lui Mihai Eminescu reprezintă un moment special pentru toţi românii şi constituie prilej de promovare şi receptare a valorilor culturii naţionale.

"Din anul 2010, românii sărbătoresc pe data de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale, care reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu. Ziua Culturii Naţionale şi marcarea naşterii lui Mihai Eminescu reprezintă un moment special pentru toţi românii în jurul valorilor naţionale şi un prilej de mândrie. Prin crearea acestui cadru instituţional, în această zi s-a constituit un prilej de promovare a valorilor culturale, precum şi de receptare a valorilor culturii naţionale în contextul culturii europene", se mai arată în comunicat.

Ştirbu subliniază că valorile materiale şi spirituale româneşti "reprezintă unul dintre stâlpii de rezistenţă ai societăţii", iar actele culturale dezvoltă relaţiile interumane şi îmbunătăţesc calitatea vieţii.

"Valorile materiale şi spirituale produse pe teritoriul ţării noastre reprezintă fără doar şi poate unul dintre stâlpii de rezistenţă ai societăţii in care trăim. Prin intermediul culturii se întăresc şi se păstrează relaţiile sociale, oamenii interaţionează astfel şi dezvoltă bune relaţii interumane prin 'consumul' de acte culturale. Un concert, un festival, o piesă de teatru, o sculptură, toate acestea sunt elemente care îmbunătăţesc calitatea vieţii oamenilor, stabilesc legături şi interese comune în funcţie de personalitatea fiecăruia, dau naştere la socializare şi unesc o majoritate. Astăzi, de ziua ta, draga Cultură, îţi doresc să ai parte de cât mai mulţi prieteni pe care să-i încânţi mereu cu diversitatea ta. Fie muzică, fie teatru, fie carte, fie film, fie sculptură, fie pictură...Orice, numai cultură să fie. La mulţi ani!", încheie deputatul, potrivit sursei citate. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a fost posibil? / BBC a venit în România și a descoperit chestii incredibile despre frații Tate

2 Alexandra Stan, din nou aproape goală

3 Duelul eclerurilor. Jamila pierde și a doua fază a procesului cu Laura Laurențiu

4 Frații Tate, „judecați” de CTP: Este o batjocură cruntă pentru România faptul că acești inși au venit aici cu mâna-n chiloți și au ajuns milionari în …

5 „Asta îl excită foarte mult din punct de vedere sexual” / Ce a povestit Sophie, la BBC, despre Andrew Tate