Stroe: Azi avem, poate nu prea tarziu, răspunsuri care ne-au fost ascunse privind zilele Revoluției

Stroe: Azi avem, poate nu prea tarziu, răspunsuri care ne-au fost ascunse privind zilele Revoluției

Purtătorul de cuvânt al PNL a subliniat într-un mesaj pe Facebook că este un drept și o obligație să aflăm ce s-a întâmplat în decembrie 1989, după ce SRI a desecretizat dosarul privind zilele Revoluției. 

Liberalul a subliniat că astăzi avem răspunsuri FOTO Inquam Photos

„Desecretizarea dosarului despre zilele Revoluției de către SRI sper să aducă cu ea dreptatea și adevărul pe care cu toții le merităm. Azi avem, poate nu prea tarziu, răspunsuri care ne-au fost ascunse cu bună știință”, a transmis Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL. 

Reprezentantul liberalilor a mai arătat că „este un drept și o obligație să aflăm ce s-a întâmplat în decembrie 1989, care a fost implicarea fostei Securități comuniste și cine sunt vinovații”.

„Victimele și familiile care au suferit la Revoluție merită să afle, în sfârșit, situațiile și numele comuniștilor care le-au adus atât de multă suferință, iar noi, ceilalți, cred că trebuie să știm câți dintre aceștia au continuat să ne conducă la cel mai înalt nivel, în instituții, partide politice, companii, ocupând poziții cheie in acest stat”, a subliniat Stroe.

De asemenea, potrivit liberalului, „au trecut 33 de ani. 33 de ani în care justiția nu a reușit să găsească un vinovat pentru crimele comise atunci. Îmi amintesc cu câtă sete românii își doreau răspunsuri în anii '90-2000. În perioada aceea, adolescent fiind, realizăm că pentru familia mea, care a suferit în comunism, votul era tocmai despre a pedepsi și lupta împotriva foștilor comuniști și nomenclaturiști. Cred că este momentul să ne regăsim acea dorință de a găsi adevărul pentru a putea, în sfârșit, să fim împăcați”.

SRI a declasificat dosarul privind implicarea Securității în Revoluție

  La propunerea directorului SRI, a fost declasificat dosarul aferent implicării cadrelor Departamentului Securității Statului (DSS) în evenimentele din 1989. Documentele pot fi consultate aici.  

Dosarul declasificat a făcut parte din investigațiile Comisiei “Decembrie 1989”, instituită în anul 1991 la nivelul Senatului României cu scopul de a cerceta evenimentele din Bucureşti şi din ţară din perioada 1- 31 decembrie 1989.

Declasificarea dosarului face parte din proiectul anunţat anterior de conducerea SRI de a aduce la lumină întregul set de documente cu privire la evenimentele din 1989, în spiritul unei depline transparenţe, cu scopul de a oferi cercetătorilor şi istoricilor instrumente de cunoaştere asupra perioadei în cauză.


Citește și:

populare
astăzi

1 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

2 Cele mai noi date despre pensionarii din România

3 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

4 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

5 Lovitură de proporții la Rapid: Mircea Lucescu, contract pe 5 ani ca manager general