Stroe: Comentariile lui Zsolt Nemeth pe tema arborării drapelului așa-zisului „ținut secuiesc” sunt inacceptabile

Stroe: Comentariile lui Zsolt Nemeth pe tema arborării drapelului așa-zisului „ținut secuiesc” sunt inacceptabile

Purtătorul de cuvânt al PNL îl critică pe șeful Comisiei de politică externă din Parlamentul Ungariei, care a pretins că România ar îngrădi dreptul unor comunități de a arbora drapelul unui așa-zis „ținut secuiesc”.

Ionuț, purtător de cuvânt al PNL FOTO Inquam Photos

Din când în când, câte un oficial de la Budapesta mai agită apele, după un manual rusesc de la Kremlin. După declarațiile controversate ale premierului Orban făcute în Transilvania astă vară, un alt reprezentant al statului maghiar încearcă să inventeze teme de scandal legate de România. Manualul folosit e același: reinterpretarea istoriei, inventarea de teritorii și conflicte imaginare, toate care fac parte din bagajul extremismului. Textele par scrise de un propagandist de la est, nu de un lider al unui stat european din secolul 21”, a scris pe pagina sa de Facebook deputatul Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL.

Comentariile președintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, Zsolt Nemeth, privind pretinsa îngrădire de către România a dreptului arborării drapelului așa-zisului „ținut secuiesc” sunt inacceptabile. E o temă inventată și potrivită unor agitatori. Ambasadorul Ungariei la București a fost deja convocat la MAE, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, pentru a i se comunica poziția părții române”, mai punctează Stroe.

Deputatul liberal subliniază că nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu denumirea de „ținut secuiesc”. „Toate cele 20 de minorități naționale au dreptul de a-și folosi însemnele specifice în privat, precum și în public, în cadrul unor manifestări culturale și religioase specifice. Dar nu există nicio unitate administrativ-teritorială în România cu denumirea de „ținut secuiesc", care să poată să aibă propriile însemne oficiale specifice. Cei care încearcă să sugereze altceva depășesc limitele responsabilității și ale bunei cooperări dintre cele două state vecine, parteneri strategici și membri UE și NATO”, a conchis deputatul PNL.

Îndemn la nesupunere

„Steagul secuiesc va flutura pe fațada instituțiilor publice maghiare până când statul român va permite folosirea liberă pe întreg teritoriul României! Haideți, secui! Hai Transilvania!”, a scris Zsolt Nemeth (Fidesz) pe Facebook.

Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat marți dimineață la sediul Ministerului român de Externe, pentru a i se comunica poziția părții române. MAE reia „insistent apelul la reţinere în declaraţiile din spaţiul public şi reaminteşte aşteptarea părţii române ca oficialii ungari să acţioneze cu responsabilitate”.

Cel mai recent, în noiembrie 2022, Ministerul Român al Afacerilor Externe a avut de asemenea o reacție de dezaprobare publică față de gestul premierului Ungariei, Viktor Orbán, care a purtat la un eveniment public o eșarfă cu harta „Ungariei Mari”.

MAE a transmis atunci că „orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă şi contrară realităţilor actuale şi angajamentelor asumate în comun de România şi Ungaria.”

Budapesta nu este la primul gest prin care încearcă să creeze noi tensiuni între partea română și maghiară, în condițiile în care mai multe organizații politice sau civice din România, dar conduse de etnici maghiari, sunt încurajate să aibă poziții controversate, pe aspecte referitoare la autonomia așa-zisului Ținut Secuiesc sau pe tema drepturilor minorităților, chiar dacă aceste drepturi au fost agreate de-a lungul anilor cu UDMR.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...