Stroe, despre aderarea la Schengen: România corespunde standardelor și rigorilor Schengen

Stroe, despre aderarea la Schengen: România corespunde standardelor și rigorilor Schengen

Purtătorul de cuvânt al PNL susține că perspectiva intrării României în Schengen se apropie, în contextul în care tot mai mulți lideri din zone UE susțin aderarea.

Stroe anunță că intrarea României în Schengen depinde de mai mulți factori FOTO: INQUAM PHOTOS

„Schengenul este un deziderat al nostru de foarte mulți ani. În primul rând, pe noi ne bucură declarațiile și poziționarea cancelarului german, Olaf Scholz, de ieri, apropo de modul în care ne-am achitat de toate obligațiile. Este o declarație îmbucurătoare care confirmă, practic faptul că din punct de vedere tehnic, România corespunde standardelor și rigorilor Schengen” , a declarat Ionuț Stroe.

Deputatul PNL susține că perspectiva intrării Schengen se apropie și după ce, România a avut un rol important în ceea ce privește migrația generată de conflictul din Ucraina.

”Prin urmare, perspectiva intrării în Schengen se apropie. Probabil că vor ieși, în viitorul apropiat, mai mulți lideri din zona UE, care să confirme acest lucru, el de altfel a fost confirmat și de rolul pe care România l-a avut în această ultimă perioadă a migrației generată de conflictul din Ucraina când, evident, ne-am onorat obligațiile și lucrul acesta a fost confirmat de vizitele foarte multor oficiali europeni, pe zona de graniță cu Ucraina și bineînțeles în zona de graniță cu occidentul, pentru că tranzitul se făcea Ucraina – Occident” , a explicat acesta.

Ionuț Stroe: Intrarea în Schengen depinde și de alți factori

Ionuț Stroe a menționat ca intrarea României în Schengen depinde de mai multe factori, printre care se numără și componenta politică. Liderul PNL susține că este necesară adoptarea în Parlament a Legilor Justiției, dar este nevoie și de un efort diplomatic susținut.

”Din punct de vedere tehnic, totul a funcționat foarte bine. Intrarea în Schengen depinde și de alți factori, dacă din punct de vedere tehnic corespundem, știu că la nivelul MAI se fac eforturi uriașe, ministrul Bode vă poate detalia tot ceea ce v-am spus eu până acum. Există o componentă politică, și trebuie să recunoaștem, ne dorim enorm de mult ca MCV să fie ridicat. MCV-ul a fost invocat în repetate rânduri când a fost vorba de aderarea la spațiul schengen, de aceea este foarte important să adoptăm în Parlament Legile Justiției, care au implicație directă în această chestiune și bineînțeles toate aceste lucruri trebuiesc dublate de un efort diplomatic susținut, după ce vom parcurge etapa Schengen și etapa de verificare din punct de vedere tehnic al capabilităților noastre, efort diplomatic în care, știți foarte bine, atât președintele Klaus Iohannis cât și ministrul Aurescu sunt implicați de foarte mult timp. Aș putea concluziona că suntem optimiști în privința Schengen sau avem motive să fim optimiști” , a menționat purtătorul de cuvânt al PNL.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale