STUDIU A fost descoperit mecanismul prin care celulele canceroase scapă de acțiunea sistemului imunitar

STUDIU A fost descoperit mecanismul prin care celulele canceroase scapă de acțiunea sistemului imunitar

Oamenii de știință au identificat, în premieră, mecanismul care permite celulelor canceroase să scape de acțiunea sistemului imunitar, potrivit unui studiu publicat în revista „Nature Communications".

Celule canceroase / Foto: Shutterstock

Potrivit studiului, celulele canceroase pot „evita” acțiunea imunitară prin mecanismul metastazei, procesul prin care aceste celule se desprind de tumora primară și se regenerează în alte părți ale corpului, notează Hotnews .

Cercetătorii au analizat debutul precoce al metastazelor, iar ulterior au identificat în interiorul tumorilor prezența celulelor pre-metastatice, care se puteau deplasa în alte părți ale corpului , trecând prin ganglionii limfatici.

De asemenea, ei au mai observat că o mare parte din limfocitele CD8+ — celule care au sarcina de a identifica și elimina celulele anormale — nu mai erau capabile să protejeze organismului, deoarece fuseseră expuse în mod repetat la cancer.

„Asemenea unui angajator care își obligă angajații să lucreze non-stop în ture epuizante, cancerul forțează celulele imunitare să lucreze suplimentar, iar acestea din urmă se epuizează, devenind incapabile să funcționeze normal", a afirmat profesorul Gopal Iyer, autorul principal al studiului realizat de oameni de la Centrul Național al Cancerului din Singapore.

Celulele imunitare pot fi reactivate cu ajutorul unor medicamente inhibatoare din clasa clasa PD-1, dar doar parțial, a mai spus cercetătorul.

Cercetarea este una importantă deoarece arată că în ciuda afecțiunii cancerului, sistemul imunitar al organismului luptă activ, chiar dacă cu o eficiență redusă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia