Studiu Avangarde/64% dintre români percep Rusia ca inamic; războiul din Ucraina - problemă critică (44%)

Studiu Avangarde/64% dintre români percep Rusia ca inamic; războiul din Ucraina - problemă critică (44%)

Majoritatea românilor (64%) percep Rusia drept un stat inamic, potrivit unui studiu Avangarde realizat în luna mai.

Războiul din Ucraina este considerat o problemă critică pe termen mediu şi lung la adresa ţării noastre de 44% dintre români, o problemă importantă - de 40%, o problemă neimportantă - de 2%, iar 14% nu ştiu sau nu au răspuns la întrebare, mai relevă cercetarea.

Conform acesteia, 64% dintre români percep Rusia drept stat inamic, în timp ce 2% o consideră stat prieten, iar 18% stat competitor şi 16% nu ştiu sau nu au răspuns.

Republica Moldova este considerată stat prieten de 64% dintre respondenţi, în timp ce 15% o consideră stat competitor, 2% - stat inamic, iar 19% nu ştiu sau nu au răspuns.

Germania şi Statele Unite ale Americii au acelaşi procent în ceea ce priveşte percepţia ca state prietene - 54% şi state inamice - 4%, iar 24%, respectiv 21% dintre români le consideră state competitoare.

În ceea ce priveşte percepţia ca state prietene pe următoarele locuri se află Franţa şi Marea Britanie, fiecare cu 53%, Spania - 52%, Italia - 51%, Israel - 49%, Bulgaria - 44%, Polonia şi Ucraina - fiecare cu 40%, Olanda - 32%.

Serbia, Ungaria şi China sunt percepute mai mult drept state competitoare. Serbia este considerată un astfel de stat de 44% dintre respondenţi, în timp ce 9% o consideră stat inamic, Ungaria de 48% (13% - stat inamic) şi China de 30% (26% - stat inamic). Fiecare are 18% în ceea ce priveşte percepţia ca stat prieten. Restul procentelor nu ştiu sau nu au răspuns.

Cercetarea mai relevă că majoritatea românilor (55%) sunt mai degrabă nemulţumiţi de poziţia pe care România o ocupă în lume, în timp ce 14% sunt mai degrabă mulţumiţi, iar 24% nu au putut aprecia şi 7% au refuzat să ofere un răspuns.

Potrivit studiului, 45% dintre respondenţi consideră că România este văzută mai degrabă negativ de ţările occidentale, în timp ce 18% cred că este văzută mai degrabă pozitiv, iar 33% nu au putut aprecia sau nu au răspuns.

De asemenea, 24% dintre cei intervievaţi cred că preşedintele Klaus Iohannis este respectat de liderii ţărilor occidentale, în timp ce 37% nu cred acest lucru, iar 39% nu au o părere formată.

Cercetarea mai relevă că investiţiile Ungariei în Transilvania sunt considerate de 53% dintre cei chestionaţi drept o problemă importantă la adresa României pe termen mediu şi lung, în timp ce 12% cred că este o problemă critică, iar 21% cred că este o problemă neimportantă şi 14% nu ştiu sau nu au răspuns.

Apropierea Serbiei de China este o problemă importantă pentru 42% dintre respondenţi, o problemă critică pentru 22%, o problemă neimportantă pentru 20%, iar 16% nu ştiu sau nu au răspuns.

44% dintre cei chestionaţi cred că faptul că aproape jumătate din populaţia Republicii Moldova este pro-rusă este o problemă importantă, 16% cred că este o problemă critică, 25% o consideră o problemă neimportantă, iar 15% nu ştiu sau nu au răspuns.

Faptul că Germania, Austria, Ungaria sunt dependente de gazul rusesc este considerată o problemă importantă la adresa României pe termen mediu şi lung de 36% dintre români, în timp ce 34% cred că este o problemă neimportantă, 14% - o problemă critică, iar 16% nu ştiu sau nu au răspuns.

Majoritatea românilor (57%) sunt de părere că schimbările climatice sunt o problemă importantă la adresa României pe termen mediu şi lung, iar 29% cred că este o problemă critică, 3% - o problemă neimportantă, iar 11% nu ştiu sau nu au răspuns.

De asemenea, majoritatea românilor au o percepţie pozitivă despre Republica Moldova (67%), Bulgaria (62%), Grecia (56%). 28% au o percepţie pozitivă despre Ungaria, 26% despre Macedonia, 23% despre Serbia, 22% despre Bosnia şi Herţegovina, despre Albania - 21%, despre Kosovo - 17%, despre Muntenegru - 3%. Restul procentelor reprezintă percepţia negativă şi non-răspunsurile.

SUA sunt considerate cea mai mare putere economică a lumii de 32% dintre români, urmate de China - 31%, UE - 4%, Japonia - 2%, Rusia - 2%, India - 1%, alta - 2%. 19% nu au putut aprecia, iar 7% nu au răspuns.

SUA sunt considerate şi cea mai mare putere militară. 50% dintre respondenţi au dat acest răspuns. 7% au indicat China drept cea mai mare putere militară, 7% - Rusia, 2% - UE, iar 23% nu au putut aprecia şi 10% nu au răspuns.

Studiul a vizat şi bunele intenţii ale unor state în relaţia cu România.

Despre SUA, 6% dintre români au răspuns că au foarte multă încredere, 40% că au multă încredere, 40% că au puţină încredere, 6% că au foarte puţină încredere, iar 8% nu ştiu sau nu au răspuns.

Despre Republica Moldova 4% dintre români au răspuns că au foarte multă încredere, 46% că au multă încredere, 36% că au puţină încredere, 4% că au foarte puţină încredere, iar 10% nu ştiu sau nu au răspuns.

În ceea ce priveşte UE, 4% dintre români au răspuns că au foarte multă încredere, 39% că au multă încredere, 46% că au puţină încredere, 5% că au foarte puţină încredere, iar 6% nu ştiu sau nu au răspuns.

În Germania au foarte multă încredere 3% dintre români, 42% au multă încredere, 40% au puţină încredere, 6% au foarte puţină încredere, iar 9% nu ştiu sau nu au răspuns.

Despre Franţa 3% dintre români au răspuns că au foarte multă încredere, 41% că au multă încredere, 45% că au puţină încredere, 5% că au foarte puţină încredere, iar 6% nu ştiu sau nu au răspuns.

În Rusia 2% dintre români au răspuns că multă încredere, 49% că au puţină încredere, 45% că au foarte puţină încredere şi 4% nu ştiu sau au răspuns.

Cercetarea a fost realizată la nivel naţional, în perioada 10 - 18 mai, pe un eşantion de 880 de persoane. Marja de eroare este de 3,3% pentru un nivel de încredere de 95%. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A murit Peter Imre, fostul ginere al lui Meleșcanu

2 „Am primit peste o mie de cereri în căsătorie” / Cine este ucraineanca

3 VIDEO „Acei băieți au văzut mai mulți sâni decât am văzut eu în toată viața mea” / Influenceriță pe TikTok a fost arestată pentru pornografie

4 Documente secrete / „Putin gândește puțin și e disperat. Se teme de pericolul unei victorii ucrainene”

5 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au distrus două depozite strategice ale rușilor!