STUDIU care dă speranțe/Răspunsul sistemului imunitar la reinfectarea cu coronavirus este mai rapid, mai puternic și ar putea dura ani de zile

STUDIU care dă speranțe/Răspunsul sistemului imunitar la reinfectarea cu coronavirus este mai rapid, mai puternic și ar putea dura ani de zile

Cercetători americani au descoperit cele mai puternice indicii de până acum că oamenii care s-au vindecat de Covid ar putea avea o apărare mai rapidă și mai eficientă în fața coronavirusului, dacă se reinfectează, potrivit  The Guardian .

Oamenii de știință de la Rockefeller University din New York au descoperit nu doar că sistemul imunitar ține minte virusului, dar și îmbunătățește calitatea anticorpilor protectori după o infectare, permițând corpului să declanșeze un atac rapid și puternic dacă se infectează din nou cu virusul.

“Este o veste foarte bună,” afirmă Michel Nussenzweig, care conduce departamentul de imunologie moleculară al Rockerfeller. Acesta adaugă că studiul indică faptul că oamenii ar putea produce un răspuns rapid al anticorpilor și să reziste la o nouă infectare într-un număr mare de cazuri.

Nu este clar cât de mult ar putea dura memoria sistemului imunitar, dar Nussenzweig crede că ar putea oferi protecție timp de mai mulți ani. Descoperirea ar putea explica de ce numărul de reinfectări certificate este atât de mic.

Când o persoană este infectată cu coronavirus, sistemul imunitar lansează un atac pe mai multe paliere. Una dintre formele de protecție provine de la celulele T, care caută și distrug celulele infectate și previn astfel răspândirea virusului. Un al doilea palier implică celulele B, care eliberează anticorpi în sânge și care împiedică virușii să invadeze celulele.

După vindecare, sistemul imunitar păstrează memoria virusului prin așa numitele celule T de memorie și celule B de memorie.

Mai multe studii au arătat că primul val de anticorpi scade după câteva luni, ceea ce a stârnit îngrijorări că oamenii ar putea să-și piardă imunitatea rapid. În studiul efectuat pe 87 de pacienți infectați cu coronavirus, cercetătorii americani au confirmat această scădere a nivelului de anticorpi, la aproximativ o cincime din nivelul maxim, după circa șase luni, dar nu cred că acest lucru contează prea mult.

Oamenii de știință au examinat memoria sistemului imunitar și au constatat că la șase luni de la infectare anticorpii produși de celulele de memorie B au evoluat pentru a deveni mai puternici. Acești anticorpi perfecționați pot fi eliberați în ziua următoare unei reinfectări, în loc de circa două săptămâni, cum se întâmplă în infecțiile primare.

Cercetătorii au mai observat cantități mici de coronavirus, sau fragmente de proteine de particule virale inactive, în intestinele pacienților și care ajută, aparent, la menținerea memoriei sistemului imunitar. Se crede că aceste rămășițe de virus nu sunt nocive.

“Nu știm cât de mult va dura protecția, dar ar putea fi un interval lung de timp. Ar putea fi ani de zile.”

Studiul nu a fost supus procedurii de revizuire.

Charles Bangham, profesor de imunologie la Imperial College London și care nu a fost implicat în studiu, afirmă că cercetările indică “o foarte bună șansă ca, dacă ești reexpus la virus, să dezvolți un răspuns imunitar mai rapid”.

Arne Akbar, profesor de imunologie la University College London, a declarat: “Este o veste bună pentru oricine care a fost infectat cu coronavirus.” Potrivit acestuia, sistemul imunitar este ca o armată care se retrage odată cu dispariția amenințării, dar este pregătită pentru o viitoare invazie.
 



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria