STUDIU Focile-elefant nordice dorm la adâncimi mari pentru a evita prădătorii

STUDIU Focile-elefant nordice dorm la adâncimi mari pentru a evita prădătorii

Focile-elefant nordice dorm în timp ce plutesc în derivă la sute de metri sub nivelul apei marine, o adâncime la care prădătorii lor naturali nu se scufundă de obicei, scrie BBC.

Foto: Arhivă

Oamenii de ştiinţă din Statele Unite au monitorizat aceste vieţuitoare şi au înregistrat activitatea lor cerebrală, în timp ce focile au înotat mii de kilometri.

Focile-elefant nordice, care se scufundă până la adâncimi de 760 de metri, dorm doar două ore pe zi în ceea ce cercetătorii descriu drept "scufundări asemănătoare unui pui de somn". Studiul a fost publicat în revista Science.

Jessica Kendall-Bar, cercetătoare la Universitatea California din Santa Cruz, şi colegii ei au dezvoltat o etichetă adezivă non-invazivă pentru a urmări deplasările şi a monitoriza simultan activitatea cerebrală a focilor-elefant nordice în largul coastelor californiene.

Ei au monitorizat opt mamifere sălbatice în călătoriile lor de hrănire, care au durat aproximativ şapte luni şi s-au întins pe distanţe de circa 1.000 de kilometri. Cercetătorii au înregistrat activitatea cerebrală a animalelor, ritmul cardiac, precum şi mişcarea şi poziţia corpurilor acestora.

„Am creat o 'semnătură ştiinţifică a somnului' studiind comportamentul şi fiziologia timp de mulţi ani", a explicat Ritika Mukherji de la Universitatea Oxford, care a participat la realizarea studiului.

Cercetările au dezvăluit că la adâncimi de peste 300 de metri, focile încep să adoarmă şi coboară în cadrul a ceea ce oamenii de ştiinţă au descris ca fiind "spirale ale somnului", timp de 20 de minute la fiecare scufundare. "Arată ca nişte frunze căzătoare", a adăugat Ritika Mukherji.

Coordonatoarea studiului, profesoara Terrie Williams de la Universitatea California din Santa Cruz, a declarat pentru BBC News: „Lucrul care mi se pare remarcabil este acela că orice mamifer ar adormi în timp ce pluteşte în derivă la sute de metri sub nivelul apei. Acesta nu este un somn uşor, ci un somn paralitic şi profund, care i-ar face pe oameni să sforăie. În mod remarcabil, creierul focilor le trezeşte, în mod fiabil, înainte ca ele să rămână fără oxigen. Imaginaţi-vă că vă treziţi pe fundul unei piscine - asta v-ar da fiori pe şira spinării".

Cercetătorii americani spun că studiul lor a alcătuit „hărţi pentru somnul" focilor, sugerând că zonele de dormit sunt la fel de importante pentru aceste animale ca zonele lor active de vânătoare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...