Studiu: Șoferii de BMW, Subaru și Porsche, „cei mai predispuși să provoace un accident“

Studiu: Șoferii de BMW, Subaru și Porsche, „cei mai predispuși să provoace un accident“

Cercetarea a constatat că depășirea vitezei sau fentarea semaforului roșu este mai puțin probabilă în cazul șoferilor care conduc o Skoda sau Hyundai față de posesorii de mărci vândute ca "mașini performante".

Un studiu efectuat pe mai mult de 400.000 de accidente rutiere din Marea Britanie a constatat că, atunci când "manevrele riscante sau agresive" au jucat un rol în coliziuni, a existat o diferență statistică semnificativă în ceea ce privește vinovăția șoferilor în funcție de diferitele mărci, scrie theguardian.com.

Conducerea necorespunzătoare - care include încălcări raportate, cum ar fi depășirea vitezei, trecerea pe culoarea roșie a semaforului, depășirea pe liniile albe duble sau ignorarea trecerii de pietoni - a fost mai probabil să fie un factor în cazul în care a fost implicat un Subaru, Porsche și BMW decât un Skoda sau Hyundai.

După ce au luat în considerare variabile precum vârsta șoferilor și tipul de drum, cercetătorii au emis ipoteza că brandingul ar putea fi de vină, într-un articol publicat în Journal of Social Marketing.

Autorul principal Alan Tapp, profesor de marketing social la Universitatea din vestul Angliei, a declarat: "Toate lucrurile fiind egale, te-ai aștepta la aceeași proporție de manevre agresive în toate tipurile de autovehicule."

Cu toate acestea, a existat o prevalență mai mare în datele privind coliziunile din cadrul Departamentului pentru Transporturi în rândul mărcilor pe care acesta le-a caracterizat în linii mari ca fiind cele cu "publicitate și marketing care par să celebreze condusul performant, uită-te la mine, chestii de rege al drumului".

Șoferii mașinilor Subaru - odată definite cu entuziasm de Jeremy Clarkson în perioada Top Gear ca fiind "o întruchipare de foc din lumea pixelată a PlayStation-ului", a căror ușă trântită "face exact același sunet ca și cum un fazan recent împușcat ar fi lovit pământul" - au fost implicați în mod proporțional în cele mai multe "acțiuni nesăbuite", a constatat ziarul.

"Este vorba de oul și găina - șoferii agresivi aleg anumite mașini sau mărcile înrăutățesc lucrurile?", a spus Tapp.

Co-autorul studiului, Dan Campsall, de la Agilysis, companie de consultanță în domeniul siguranței rutiere, a declarat: "În timp ce producătorii introduc tot felul de tehnologii inovatoare pentru a îmbunătăți siguranța, operatorul este încă o ființă umană, iar noi îi transmitem mesaje contradictorii cu privire la ceea ce se așteaptă de la el atunci când conduce."

Un purtător de cuvânt al Porsche a declarat: "Siguranța la volan este de o importanță capitală pentru noi", adăugând că fiecare cumpărător a fost invitat la "Porsche Experience Centre" dedicat la Silverstone, "pentru a înțelege pe deplin mașina și pentru a-și perfecționa abilitățile de conducere pe un traseu conceput pentru a reproduce un drum britanic de tip B".

Un reprezentant al Subaru UK a declarat că marca și-a schimbat gama și orientarea de la datele din 2011-2015 examinate în lucrare, adăugând: "Pilonii noștri de bază sunt siguranța, capacitatea și fiabilitatea. Nu mai importăm în Marea Britanie gama sportivă de pe vremea când făceam raliuri. SUV-urile noastre sunt foarte orientate spre familie și suntem mândri să avem un rating Euro NCAP de 5 stele pentru întreaga gamă."

Ka rândul său, un responsabil BMW a declarat: "La BMW, nimic nu este mai important decât siguranța... Acest lucru se reflectă și în modul în care ne comercializăm automobilele în Marea Britanie și dedicăm mult timp și atenție pentru a respecta standardele înalte stabilite de Autoritatea pentru Standardele de Publicitate."

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat