STUDIU Vaccinurile Pfizer şi Moderna ar putea asigura imunitatea la COVID-19 întreaga viaţă

STUDIU Vaccinurile Pfizer şi Moderna ar putea asigura imunitatea la COVID-19 întreaga viaţă

Cercetătorii de la Universitatea Washington arată, printr-un studiu, că imunitatea conferită de vaccinurile ARNm (Pfizer şi Moderna) poate proteja organismul timp de mai mulţi ani. Mai mult, în cazul celor care au trecut prin boală, vaccinul îi poate proteja întreaga viaţă.

Studiul publicat în revistă ştiinţifică „Nature”, oferă primele indicii că persoanele imunizate cu vaccinurile ARNmesager ar putea să nu aibă nevoie de un rapel suplimentar, cât timp virusul şi derivatele sale nu evoluează foarte mult faţă de formele actuale.

Conform publicaţiei „New YorK Times”, un alt studiu demonstrează că la persoanele care au făcut boala, celulele sistemului imunitar responsabile cu recunoaşterea virusului au rămas active încă cel puţin opt luni după infectare. Aşadar, cercetătorii au sugerat că imunitatea acestor persoane, dacă s-au şi vaccinat după ce s-au vindecat de Covid, ar putea chiar toată viaţa. Deocamdată nu se ştie dacă persoane vaccinate, dar care nu au fost infectate, ar putea fi imune toată viaţa.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Washington au constatat că la 15 săptămâni după prima doză de vaccin, centrul germinal era încă foarte activ la toţi cei care au participat la studiu. Totodată, aceşti oameni au păstrat aproximativ acelaşi număr de celule responsabile cu recunoaşterea virusului. În cazul celorlalte vaccinuri, centrii germinali de obicei ating un vârf de activitate la una sau două săptămâni după imunizare, iar apoi activitatea acestora scade şi dispare în patru- şase săptămâni, însă centrele germinale stimulate de vaccinurile cu ARNm continuă la acelaşi nivel la câteva luni de la inoculare.

Rezultatele arată că majoritatea persoanelor vaccinate vor fi protejate pe termen lung, cel puţin împotriva variantelor existente, chiar dacă vârstnicii şi persoanele cu un sistem imunitar slab pot avea totuşi nevoie de un alt rapel decât cel deja realizat.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...