SUA: 23 de ani de închisoare pentru o femeie care a trădat informatorii din Irak ai armatei

SUA: 23 de ani de închisoare pentru o femeie care a trădat informatorii din Irak ai armatei

O traducătoare a Pentagonului a fost condamnată miercuri la 23 de ani de închisoare pentru divulgarea numelor informatorilor americani din Irak unei persoane având legături cu Hezbollahul libanez, notează AFP.

Mariam Thompson, 62 de ani, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu justiţia şi a recunoscut că a livrat informaţii clasificate unui libanez în ideea că le va transmite Hezbollahului, pe care Washingtonul l-a inclus pe lista neagră a organizaţiilor "teroriste".

"Pedeapsa ei reflectă gravitatea acţiunilor sale: a trădat încrederea poporului american, surselor pe care le-a pus în pericol şi trupelor cu care a lucrat", a subliniat într-un comunicat John Demers, responsabil cu problemele de securitate naţională la Departamentul de Justiţie.

Potrivit documentelor judiciare, Mariam Thompson lucra ca interpret la o bază militară din străinătate când a stabilit o relaţie în 2017 pe o aplicaţie video cu un bărbat care i-a spus că are legături cu Hezbollahul libanez.

"Cu timpul, ea a dezvoltat un interes romantic pentru el", potrivit justiţiei americane.

În decembrie 2019, a fost trimisă la serviciul forţelor speciale americane din Erbil, în nordul Irakului, când SUA au declanşat lovituri împotriva unei miliţii pro-iraniene. Acestea au culminat la 3 ianuarie cu moartea puternicului general iranian Qassem Soleimani.

La scurt timp după aceea, contactul lui Mariam Thompson i-a solicitat informaţii despre informatorii care ar fi putut ajuta Statele Unite. Ea a consultat ulterior dosarele mai multor surse americane şi i-a transmis identitatea a cel puţin opt dintre ele, precum şi informaţii despre tacticile Statelor Unite.

Ea a fost arestată de poliţia federală la 27 februarie 2020, mai scrie AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...