SUA: 47% dintre americani cred că Obama a fost un președinte 'remarcabil' sau 'peste medie' (sondaj)

Aproape jumătate dintre americani (47%) sunt de părere că președintele Barack Obama, al cărui al doilea mandat la Casa Albă se va încheia la 20 ianuarie, va fi ținut minte ca un președinte 'remarcabil' sau 'peste medie', în timp ce 35% îl consideră 'sub medie' ori 'slab', relevă un sondaj Gallup, realizat între 4 și 8 ianuarie și preluat de Xinhua.

Dintre democrați, 84% îl consideră pe Obama ca 'remarcabil' sau 'peste medie', iar dintre republicani, 69% cred că, dimpotrivă, primul afroamerican la Casa Albă va fi ținut minte ca un președinte 'sub medie' sau 'slab'.

Potrivit Gallup, rezultatul poate reflecta polarizarea politică evidentă ce a marcat cele două mandate ale lui Barack Obama.

Scorurile actuale înregistrate de Obama sunt semnificativ mai bune decât la măsurătorile de la sfârșitul primului mandat și de la începutul celui de-al doilea, arată Gallup.

Rugați să-l evalueze pe Obama prin comparație cu precedenții 11 președinți, până la Dwight Eisenhower, respondenții l-au plasat pe locul al doilea, doar în urma lui John F. Kennedy și imediat înaintea lui Ronald Reagan și Dwight Eisenhower.

Conform institutului de sondare a opiniei publice, americanii ar putea fi mai înclinați să-i acorde lui Obama o evaluare pozitivă sau negativă în virtutea faptului că mandatul său de președinte le este proaspăt în minte.

Evaluările asupra președinților tind să se modifice după o perioadă de când și-au încheiat mandatul, iar impactul politicilor lor poate fi analizat dintr-o perspectivă istorică, însă nu există un tipar clar al acestor modificări de percepție.

Deși Bill Clinton și Ronald Reagan, împreună cu Gerald Ford, dețin în prezent scoruri similare celor din momentele în care au părăsit Casa Albă, cotele fiecăruia au suferit modificări în acest interval.

Cel mai elocvent este cazul lui Bill Clinton, al cărui scor este astăzi semnificativ mai scăzut decât în 2012 și 2013.

Implicarea din nou a lui Bill Clinton în politică, în campania prezidențială pentru soția sa Hillary în 2016, poate să fi afectat modul în care este văzut de americani, explică Gallup.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Jos chiloții de pe curva PSD! / „Pe Savonea și Iordache i-am găsit în anticameră la Dăncilă, la Guvern”

2 Se dau chiloții jos în PSD! / Toader a fost la Neptun, la plajă, cu Dragnea. Îl implora să-i pună „translatoarea…

3 BREAKING Data alegerilor locale va fi stabilită de Guvern! CCR a respins legea PSD / Și ordonanța de urgență de …

4 ULTIMA ORĂ Rahatul ALDE nu mai există în Parlament. Ultimele excremente, în frunte cu Vosganian, s-au revărsat…

5 VIDEO Anunț-șoc al președintelui! PSD, cu spatele la zid! / Iohannis: Guvernul va veni cu o inițiativă legislati…

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Coaste de miel cu mentă și chimion