SUA: 500 de imigranți ilegali au fost eliberați din două centre de detenție din Texas

SUA: 500 de imigranți ilegali au fost eliberați din două centre de detenție din Texas

Aproape 500 de femei și copii imigranți ilegali au fost eliberați din două centre de detenție din Texas, în sudul Statelor Unite, după ce justiția a apreciat ca ilegală detenția copiilor, a anunțat marți o organizație pentru apărarea drepturilor migranților, scrie AFP.

Cele 470 de persoane erau închise în două centre de detenție private, potrivit Departamentului american al Imigrației care a confirmat eliberarea lor.

Imigranți clandestini care căută azil în Statele Unite sunt frecvent eliberați din aceste centre după ce dosarele lor au fost judecate, dar amploarea punerii în liberate de la sfârșitul săptămânii trecute este neobișnuită, a subliniat Refugee and Immigrant Center for Education and Legal Services (RAICES).

"Știm, în comparație cu media numărului de persoane pe care le eliberează în mod obișnuit, că punerea în libertate de la sfârșitul săptămânii nu a fost ceva normal", a explicat Amy Fischer, responsabil în cadrul RAICES. În opinia sa, de patru ori mai multe persoane ca de obicei au părăsit aceste centre.

"Sunt pe punctul de a fi expulzați, de a fi urcați în avioane sau autobuze", a menționat ea.

Episodul a avut loc după decizia de vineri a judecătoarei Karin Crump, de la tribunalul comitatului Travis din Texas, potrivit căreia aceste centre nu pot fi considerate ca locuri de îngrijire a copiilor.

Seria de eliberări era "prevăzută în cadrul normal al operațiunilor, și nu ca răspuns la o decizie a justiției", s-a apărat Departamentul Imigrației într-un comunicat. Conform datelor oficiale, 2.393 de imigranți clandestini se află în continuare închiși în cele două centre.

Cu începere din 2014 și un vârf al afluxului de copii refugiați în Statele Unite, care fug în majoritate din fața violențelor din America Centrală, administrația Barack Obama a introdus detenția copiilor cu mamele lor imigrate ilegal în acest tip de centre, pe perioada studierii dosarului de azil.

"Nu putem spera decât că este un semn ce arată în sfârșit decizia administrației Obama de a pune capăt acestui experiment al detenției familiale care este un eșec", a comentat într-un comunicat directorul executiv al RAICES, Jonathan Ryan.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au dat-o la ziar! / „Nu mai urla când faci sex!” / Anunțul pus pe ușa unui apartament din Turda

2 Ce ne așteaptă după ciclonul polar. Vreme siberiană în România: când se mai anunță căderi masive de zăpadă

3 Medic pediatru din Timișoara prins sub un pod în compania unui adolescent de 16 ani. Băiatul avea șlițul desfăcut

4 Foarte interesant! / De ce a venit șeful KazMunaiGaz, patronul Rompetrol, în România

5 Victor Pițurcă și șeful Romarm au fost reținuți de DNA