SUA a decis să nu desemneze Rusia drept stat sponsor al terorismului

SUA a decis să nu desemneze Rusia drept stat sponsor al terorismului

Guvernul Statelor Unite nu intenţionează să desemneze Rusia ca stat sponsor al terorismului, a indicat marţi John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, transmite dpa, citată de Agerpres.

SUA nu va desemna Rusia ca stat sponsor al terorismului FOTO EPA-EFE

Anunţul a survenit la o zi după ce preşedintele Joe Biden i-a răspuns unui reporter că administraţia sa nu are în plan să facă o astfel de desemnare. Biden nu a dat însă alte detalii.

"Considerăm că, pur şi simplu, acesta nu este cea mai bună şi mai eficientă cale de a continua să tragem Rusia la răspundere", le-a declarat marţi John Kirby reporterilor. "Nu a fost (o idee) respinsă cu uşurinţă. Am analizat-o serios", a adăugat el.

Poziția Ucrainei la masa negocierilor ar putea fi afectată

Guvernul american a luat în considerare posibilele ramificaţii ale unei astfel de desemnări, a discutat cu experţi şi a ajuns la concluzia că o astfel de desemnare ar putea, în fapt, să împiedice eforturile ONG-urilor de a livra sprijin umanitar Ucrainei, a spus Kirby. El a adăugat că desemnarea ar fi putut totodată să afecteze negativ poziţia Ucrainei la masa negocierilor dacă discuţiile cu Rusia s-ar relua.

Siria, Iran, Coreea de Nord și Cuba, pe lista neagră

Parlamentul leton a desemnat recent Rusia ca stat sponsor al terorismului, iar guvernul ucrainean a cerut Statelor Unite să ia aceeaşi măsură.

Parlamentul Letoniei a desemnat pe 11 august Rusia drept ”stat sponsor al terorismului” și a cerut aliaților occidentali să impună sancțiuni mai cuprinzătoare Moscovei pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.

Letonia recunoaște acțiunile Rusiei în Ucraina drept ”genocid împotriva poporului ucrainean”, se arată în rezoluția adoptată de Parlamentul leton.

Pe lista statelor desemnate de SUA ca sponsori ai terorismului se află în prezent Siria, Iran, Coreea de Nord şi Cuba, toate fiind supuse de Washington unor sancţiuni care vizează ajutorul pentru dezvoltare, exporturile de armament şi sectorul financiar.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...