SUA: Administraţia Biden a făcut recurs împotriva refuzului britanic de a-l extrăda pe Julian Assange

SUA: Administraţia Biden a făcut recurs împotriva refuzului britanic de a-l extrăda pe Julian Assange

Administraţia Biden a făcut apel împotriva refuzului justiţiei britanice de a-l extrăda pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, conform unui anunţ făcut vineri de Departamentul american de Justiţie, transmite AFP.

Apelul indică intenţia administraţiei americane de a-l aduce în faţa justiţiei pe Julien Assange pentru difuzarea masivă a mai multor documente confidenţiale în 2009.

Vineri a fost data limită până când se putea face recurs după ce, pe 4 ianuarie, judecătoarea Vanessa Baraitser a refuzat extrădarea australianului Assange în SUA invocând riscul sinuciderii fondatorului WikiLeaks în sistemul penitenciar american.

"Da, am făcut apel şi urmărim în continuare să obţinem extrădarea sa", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Departamentului de Justiţie, Marc Raimondi.

Mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului şi a libertăţii presei i-au cerut preşedintelui Joe Biden să renunţe la acuzaţiile împotriva lui Julian Assange, susţinând că aceste acuzaţii "ameninţă libertatea presei" şi ar crea un precedent de natură să "incrimineze" practicile jurnalistice.

Julian Assange se află sub incidenţa proceselor lansate în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, căruia susţinătorii jurnalistului australian i-au cerut în zadar să îl graţieze.

În timpul administraţiei Barack Obama, în care Joe Biden a deţinut funcţia de vicepreşedinte, justiţia americană renunţase la urmărirea fondatorului WikiLeaks.

În urmă cu zece ani, Joe Biden considera că Julian Assange se aseamănă mai degrabă cu un "terorist high tech" decât cu un urmaş al "Documentelor Pentagonului", care au dezvăluit în anii 1970 minciunile SUA cu privire la războiul din Vietnam.

Australianul în vârstă de 49 de ani este deţinut în Regatul Unit în aşteptarea răspunsului justiţiei britanice la recursul american.

Şi logodnica jurnalistului, Stella Morris, a cerut Curţii de Apel din Regatul Unit să respingă cererea SUA.

"Orice asigurare pe care Departamentul de Justiţie ar putea să o dea cu privire la procedurile legale sau la regimul de detenţie pe care Julian l-ar putea-o risca în SUA ar fi nu doar inutilă, ci şi fără sens", a afirmat ea într-un comunicat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”