SUA, amenințată de China după anunțul privind înarmarea Taiwanului: „O limită peste care nu se poate trece”

SUA, amenințată de China după anunțul privind înarmarea Taiwanului: „O limită peste care nu se poate trece”

China a cerut marţi Statelor Unite să nu urmeze calea „greşită şi periculoasă”, după ce Washingtonul a anunțat că va trimite armament de 1 miliard de dolari.

FOTO Shutterstock

SUA au anunţat vineri un pachet de ajutoare pentru Taiwan în valoare de 345 de milioane de dolari, iar Congresul american a autorizat în cadrul bugetului pe 2023 trimiterea de armament în valoare de un miliard de dolari către insula revendicată de China, potrivit Agerpres.

Tan Keifei, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Beijing, a declarat că Washingtonul trebuie să înceteze orice „complicitate militară” cu autorităţile de la Taipei. „Problema Taiwanului priveşte interesele fundamentale ale Chinei şi este o limită peste care nu se poate trece în relaţiile dintre China şi SUA”, a avertizat el.

Taiwanul este guvernat democratic şi independent de facto , însă China consideră insula o provincie secesionistă şi nu a exclus niciodată utilizarea forţei pentru a o readuce sub controlul Beijingului.

Forţele armate chineze au desfăşurat recent în jurul insulei zeci de avioane de vânătoare, bombardiere, drone şi alte aeronave şi - după cum a declarat Tan - urmăresc cu atenţie situaţia din Strâmtoarea Taiwan, fiind permanent în stare de alertă.

Statele Unite sunt cel mai important furnizor de armament pentru Taiwan, iar legislaţia americană impune asigurarea mijloacelor de apărare pentru insulă, în ciuda faptului că între Washington şi Taiwan nu există relaţii diplomatice oficiale. Generalul Mark Milley, şeful statului-major interarme al SUA, a cerut în iulie accelerarea livrărilor de arme către Taiwan în anii următori, pentru asigurarea apărării.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat