Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

SUA analizează dacă utilizarea de către Rusia a unei baze aeriene în Iran încalcă o rezoluție a ONU

SUA analizează dacă Rusia a încălcat o rezoluție a Consiliului de securitate al ONU privind relațiile militare cu Teheranul după ce a utilizat o bază aeriană iraniană pentru a executa lovituri aeriene în Siria, a anunțat miercuri Departamentul de Stat, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt Mark Toner a declarat că guvernul SUA nu a decis încă dacă poziția sa oficială va fi că utilizarea de către Rusia a unei baze iraniene este o încălcare a rezoluției 2231 a Consiliului de securitate al ONU.

Rezoluția reglementează interacțiunile militare între Iran și alte țări, inclusiv furnizarea, vânzarea sau transferul de tehnologii militare sau asigurarea de instruire sau asistență financiară legată de achiziția de noi tehnologii.

"După cum înțeleg eu, nu este vorba doar despre a furniza iranienilor anumite arme sau echipamente de luptă. Este mai complex decât atât. Avocații noștri analizează chestiunea. Nu am făcut o evaluare încă", a spus el.

Moscova a utilizat prima dată o bază iraniană pentru a lansa lovituri aeriene în Siria marți, sporindu-și implicarea în războiul civil din Siria și provocând nemulțumirea SUA, comentează Reuters.

Oficialii ruși au respins miercuri criticile SUA privind utilizarea bazei.

Toner a precizat că dincolo de chestiunea utilizării de către Rusia a unei baze din Iran, tirurile sale aeriene lovesc deseori ținte civile și grupuri ale opoziției siriene moderate.

"Acest lucru nu ajută deloc pentru că nu face decât să continue să complice o situație deja foarte periculoasă. Așa se face că preocupările noastre rămân foarte vii. Încercăm să rămânem concentrați asupra obținerii unei încetări a ostilităților, dar acest lucru nu ajută ", a spus Toner.

Purtătorul de cuvânt a precizat că SUA este încă deschisă în chestiunea coordonării cu Rusia a luptei împotriva Stat Islamic, dar a adăugat că "avem unele chestiuni pe care vrem să le rezolvăm" înainte de a intra într-un asemenea acord.

"Avem nevoie de acces umanitar deplin imediat... și nu-l avem", a precizat Mark Toner.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Info. Voi știți în baza a ce „document” cere A.Florea Dosarul Dragnea de la DNA? Știați că procuroarea Lăncră…

2 Adevărații TRĂDĂTORI de țară! România a votat cu Franța la procurorul-șef european! A acordat punctaj MAXIM!

3 Informație. Dragnea a dat ordin ca Iordache să facă „o listă cu toți procurorii și judecătorii care-au lucrat …

4 ALARMĂ Următorul pas, FURTUL alegerilor. Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, va fi pus șef al Autorității Electo…

5 ALERTĂ Kovesi, locul 2 la votul indicativ din Consiliul UE, după candidatul francez și la egalitate cu cel ger…

recomandări

Te ia DNA: Vasii Romeo

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi