SUA analizează dacă utilizarea de către Rusia a unei baze aeriene în Iran încalcă o rezoluție a ONU

SUA analizează dacă utilizarea de către Rusia a unei baze aeriene în Iran încalcă o rezoluție a ONU

SUA analizează dacă Rusia a încălcat o rezoluție a Consiliului de securitate al ONU privind relațiile militare cu Teheranul după ce a utilizat o bază aeriană iraniană pentru a executa lovituri aeriene în Siria, a anunțat miercuri Departamentul de Stat, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt Mark Toner a declarat că guvernul SUA nu a decis încă dacă poziția sa oficială va fi că utilizarea de către Rusia a unei baze iraniene este o încălcare a rezoluției 2231 a Consiliului de securitate al ONU.

Rezoluția reglementează interacțiunile militare între Iran și alte țări, inclusiv furnizarea, vânzarea sau transferul de tehnologii militare sau asigurarea de instruire sau asistență financiară legată de achiziția de noi tehnologii.

"După cum înțeleg eu, nu este vorba doar despre a furniza iranienilor anumite arme sau echipamente de luptă. Este mai complex decât atât. Avocații noștri analizează chestiunea. Nu am făcut o evaluare încă", a spus el.

Moscova a utilizat prima dată o bază iraniană pentru a lansa lovituri aeriene în Siria marți, sporindu-și implicarea în războiul civil din Siria și provocând nemulțumirea SUA, comentează Reuters.

Oficialii ruși au respins miercuri criticile SUA privind utilizarea bazei.

Toner a precizat că dincolo de chestiunea utilizării de către Rusia a unei baze din Iran, tirurile sale aeriene lovesc deseori ținte civile și grupuri ale opoziției siriene moderate.

"Acest lucru nu ajută deloc pentru că nu face decât să continue să complice o situație deja foarte periculoasă. Așa se face că preocupările noastre rămân foarte vii. Încercăm să rămânem concentrați asupra obținerii unei încetări a ostilităților, dar acest lucru nu ajută ", a spus Toner.

Purtătorul de cuvânt a precizat că SUA este încă deschisă în chestiunea coordonării cu Rusia a luptei împotriva Stat Islamic, dar a adăugat că "avem unele chestiuni pe care vrem să le rezolvăm" înainte de a intra într-un asemenea acord.

"Avem nevoie de acces umanitar deplin imediat... și nu-l avem", a precizat Mark Toner.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Eu ți-am zis că dacă mă lași pe mine să bag mâna la fermoar, se termină totul în mai puțin de două minute, dar așa a durat mai mult”

2 Ce se întâmplă? / Boala lui Kate Middleton, mult mai gravă decât s-a anunțat oficial?

3 VIDEO Ultimul mesaj al lui Viorel Cataramă?

4 O rețea organizată de naționaliști maghiari a rescris majoritatea articolelor despre români pe Wikipedia engleză

5 Soţia a fost violată în grup, iar soţul a fost bătut crunt / Coşmarul unui cuplu spaniol care călătorea în India