SUA anunţă retragerea din 'Tratatul de prietenie' cu Iranul semnat în 1955

SUA anunţă retragerea din 'Tratatul de prietenie' cu Iranul semnat în 1955

SUA au anunţat miercuri retragerea lor din Tratatul de prietenie, relaţii economice şi drepturi consulare semnat cu Iranul în 1955, pe fondul tensiunilor actuale dintre cele două ţări, informează agenţia de presă EFE.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a anunţat că SUA pun capăt 'tratatului de prietenie' din 1955 cu Iranul, invocat de către guvernul de la Teheran în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) pentru a argumenta diferite încălcări de către executivul preşedintelui Donald Trump în relaţiile bilaterale.

'Aceasta este o decizie care, sincer, ar fi trebuit luată în urmă cu 39 de ani', în timpul revoluţiei islamice din 1979 care a dus la ruperea relaţiilor dintre cele două ţări, a apreciat el.

Tensiunile dintre cele două ţări au escaladat după ce Donald Trump a devenit preşedinte, mai ales după ce acesta a retras Statele Unite din pactul nuclear în luna mai.

În acelaşi timp, Mike Pompeo a apreciat că decizia CIJ, cu sediul la Haga, reprezintă o 'înfrângere pentru Iran', chiar dacă instanţa internaţională a ordonat Statelor Unite să suspende sancţiunile vizând importurile de bunuri în scopuri umanitare.

Potrivit şefului diplomaţiei americane, Washingtonul a luat deja măsuri pentru a nu afecta nevoile umanitare ale iranienilor, iar decizia CIJ 'a respins în mod corect toate solicitările neîntemeiate ale Iranului' de a suspenda în general sancţiunile americane.

'Lucrăm strâns cu Departamentul Trezoreriei pentru ca anumite tranzacţii cu Iranul vizând bunuri umanitare să poată continua', a declarat Pompeo.

Teheranul a sesizat CIJ că sancţiunile americane impuse în luna mai de administraţia preşedintelui american Donald Trump încalcă termenii Tratatului de prietenie americano-iranian din 1955 şi distrug economia şi moneda iraniene.

'Sancţiunile nu trebuie să afecteze exporturile către Iran de medicamente şi echipamente medicale şi de produse alimentare şi agricole, precum şi bunurile şi serviciile necesare pentru siguranţa aviaţiei civile", a declarat Abdulqawi Ahmed Yusuf, preşedintele instanţei de judecată de la Haga.

Dar decizia curţii riscă să aibă un impact limitat asupra aplicării sancţiunilor reinstituite de către SUA după retragerea din acordul nuclear cu Iranul, potrivit Reuters. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Asta este consiliera șefului AEP! Mitulețu-Buică tocmai i-a acordat o insignă și o diplomă de excelență!

2 VIDEO Fugarul Rizea, noi dezvăluiri șocante despre jefuitorii României! Asta este adevărata molimă, nu coronav…

3 VIDEO Priviți, exod în masă la Paris! Parizienii părăsesc orașul înainte ca acesta să fie închis

4 Sondaj IMAS / Creștere semnificativă pentru USR Plus, scădere pentru PNL. PSD, în urcare cu două procente

5 Document / Șeful PSD are dosar penal la DNA privind modul în care a obținut titlul de „Luptător cu rol determina…