SUA ar putea înființa un nou comandament pentru coordonarea ajutorului militar acordat Ucrainei

SUA ar putea înființa un nou comandament pentru coordonarea ajutorului militar acordat Ucrainei

SUA lucrează la formarea unui nou comandament în Germania pentru a coordona înarmarea și instruirea efectivelor ucrainene, a relatat joi New York Times.

SUA au actualizat în mod constant ajutorul militar acordat Ucrainei FOTO Shutterstock

Noul comandament va avea cartierul la Wiesbaden, Germania, și este înființat la propunerea generalului Christopher Cavoli, comandantul suprem al EUCOM (Comandamentul SUA în Europa).

Cavoli este cel care a coordonat efortul multinațional de a instrui forțele militare ucrainene în privința armelor occidentale avansate și de a livra aceste arme la granița cu Ucraina, a declarat un oficial american pentru CNN.

Citând o sursă anonimă din cadrul armatei americane și al administrației Biden, NYT a relatat că noul comandament ar urma să numere aproximativ 300 de persoane care probabil se vor afla în subordinea lui Cavoli. În timp ce cartierul general al comandamentului ar fi situat în Wiesbaden, antrenamentele ar avea loc probabil în alte baze americane din Germania, cum ar fi Grafenwoehr sau Hohenfels, unde există poligoane mari.

O decizie finală este așteptată în următoarele săptămâni, relatează AirForceTimes.

În strânsă coordonare cu aliații și partenerii noștri, continuăm să luăm măsuri pentru a alinia sprijinul nostru pentru forțele armate ucrainene într-o manieră mai unificată, pentru a-i ajuta pe ucraineni cu nevoile lor cele mai urgente pe câmpul de luptă împotriva forței invadatoare rusești", a declarat purtătorul de cuvânt al EUCOM, locotenent-comandorul Daniel Day, într-un comunicat pentru Military Times.

Semnele unei potențiale restructurări au fost observate în ultimele săptămâni, după ce o celulă logistică multinațională - Centrul internațional de coordonare a donatorilor – a fost mutată de la Stuttgart la Wiesbaden.

„Colocarea cu cartierul general al armatei SUA din Europa și Africa, precum și cu Corpul XVIII aeropurtat crește capacitatea organizației de a sprijini rapid operațiunile din Ucraina”, a transmis EUCOM într-o declarație referitoare la mutarea din 6 august.

Armata americană și-a început misiunea de instruire a trupelor ucrainene cu mult înainte ca Rusia să lanseze războiul la scară largă la începutul acestui an. Eforturile au fost inițiate în 2015, după desprinderea Crimeei de Ucraina.

Trupele ucrainene sunt instruite în cadrul unui efort multinațional comun la care iau parte Canada, Lituania, Danemarca, Polonia, Suedia și Regatul Unit.

De asemenea, armata americană are mii de soldați poziționați în Europa ca răspuns la invazia rusă în Ucraina, în Polonia, România, Germania, Letonia și Lituania. Până în prezent, SUA au alocat Ucrainei ajutor militar în valoare de peste 16 miliarde de dolari.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...