SUA au livrat Ucrainei ajutor militar în valoare de 60 de milioane de euro

SUA au livrat Ucrainei ajutor militar în valoare de 60 de milioane de euro

Statele Unite au livrat Ucrainei ajutor militar în valoare de 60 de milioane de dolari, inclusiv rachete antitanc, a anunţat miercuri diplomaţia americană, o premieră după suspendarea controversată a acestor ajutoare, suspendare ce a dus la un proces de destituire împotriva lui Donald Trump, informează AFP.

În iulie 2019, preşedintele american a îngheţat 400 milioane de dolari sprijin militar pentru Ucraina, fiind acuzat apoi că a condiţionat acest ajutor crucial de efectuarea de către autorităţile ucrainene a unor anchete împotriva lui Joe Biden, adversarul său în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

După ce a izbucnit scandalul, a fost declanşat un proces de destituire împotriva lui Trump pentru abuz de putere, însă preşedintele american a fost achitat în februarie de majoritatea republicană în Senat.

Aceste noi livrări către Ucraina includ "radiouri, muniţii şi rachete antitanc Javelin", a precizat ambasada americană de la Kiev, pe contul său de Facebook.

"SUA susţin în mod ferm Ucraina pentru a-i asigura suveranitatea şi integritatea teritorială în faţa agresiunii ruse", a subliniat ambasada.

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia s-au schimbat în urma valului de manifestaţii ce au dus la începutul lui 2014 la înlăturarea de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici şi la fuga lui în Rusia.

Această revoluţie a fost urmată de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi la declanşarea unui conflict sângeros cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei. Acest război, care mocneşte în continuare în pofida unei scăderi a confruntărilor, s-a soldat până acum cu peste 13.000 de morţi, potrivit ONU.

Săptămâna trecută, Ministerul Apărării al SUA a anunţat că îşi va relua ajutorul militar către Ucraina. Pentagonul a informat că vor fi deblocaţi 250 de milioane de dolari pentru a susţine capacităţile militare ale Kievului şi a-l ajuta să "pareze atacurile informatice şi dezinformarea ruse".AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Da, e țiitoarea...

2 Așa o fi?

3 Țiitoarea lui Dragnea, audiată la DNA! / Ăsta să fie motivul despărțirii de fațadă?

4 Noile scenarii de la Washington cu invadarea Ucrainei de către Rusia

5 VIDEO Priviți! Imagini de ultima oră cu forţele ruse masate la graniţa cu Ucraina