SUA au prezentat un plan de securitate cibernetică pentru reţeaua electrică naţională

SUA au prezentat un plan de securitate cibernetică pentru reţeaua electrică naţională

Administraţia americană a prezentat marţi un plan pentru ameliorarea securităţii cibernetice a reţelei electrice a SUA, pe fondul îngrijorărilor crescânde privind un act de piraterie de mare amploare, relatează AFP.

Propusă de Casa Albă şi de Departamentul Energiei, iniţiativa prevede un parteneriat public-privat în cursul următoarelor 100 de zile pentru modernizarea sistemelor de control ale infrastructurilor cele mai vulnerabile la atacuri.

"SUA se confruntă cu o ameninţare cibernetică sofisticată şi în creştere din partea unor actori răuvoitori care încearcă să perturbe accesul la electricitatea de care americanii au nevoie pentru casele şi companiile lor", a declarat secretarul pentru energie, Jennifer Granholm.

"Este atât rolul guvernului, cât şi al sectorului privat să împiedice posibile pagube şi de aceea lucrăm împreună pentru a lua aceste măsuri decisive pentru ca americanii să poată conta pe o reţea energetică rezistentă, sigură şi ireproşabilă", a adăugat ministrul.

Nicio finanţare specifică nu a fost menţionată pentru această iniţiativă, care este anunţată după numeroase avertismente ale experţilor privind riscurile unor atacuri cibernetice asupra infrastructurilor critice ale SUA în timpul pandemiei de COVID-19.

La sfârşitul anului trecut a fost scos la lumină un amplu atac cibernetic asupra unor organizaţii guvernamentale şi companii americane, piraţii reuşind să infiltreze platforma de editare de software SolarWinds.

SUA, care acuză Rusia că este în spatele acestui atac, au anunţat recent represalii împotriva Moscovei.

În martie, un grup de hackeri susţinut de China a exploatat breşe de securitate ale serviciului de mesagerie profesională Exchange Server al Microsoft, pentru a pirata zeci de mii de organizaţii americane, printre care companii, oraşe şi colectivităţi locale.

Emily Horne, purtător de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, dă asigurări că planul de protecţie al reţelei electrice prevede "obiective ambiţioase, dar realizabile".

În plus, el "va ajuta proprietarii şi operatorii să-şi modernizeze abilităţile în materie de apărare cibernetică, în special ameliorându-şi capacităţile în materie de detectare, de diminuare a riscurilor şi de investigare penală".

Administraţia afirmă că planul îi încurajează pe operatori să treacă la sisteme care permit să aibă "o cunoaştere a situaţiei în timp aproape real" în caz de risc de atac cibernetic.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Interlopul Cătălin Mavrichie, asasinul lui „Caiac”, va fi eliberat condiționat după 13 ani de detenție

2 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

3 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

4 Să nu întrebați cine este prostul din poza asta...

5 Român prins după zece ani, graţie unui hamburger lăsat la locul faptei. A fost depistat cu ajutorul probei ADN