SUA au schimbat substanțial abordarea în privința tipurilor de arme furnizate Kievului, spun oficiali americani

SUA au schimbat substanțial abordarea în privința tipurilor de arme furnizate Kievului, spun oficiali americani

SUA și aliații au fost de acord să livreze tipuri „substanțial” diferite de arme Ucrainei pentru a veni în întâmpinarea cerinței Kievului pentru putere de foc, au declarat pentru CNN doi oficiali americani de rang înalt.

SUA s-au coordonat cu Germania pentru a furniza vehicule blindate Ucrainei FOTO EPA-EFE

Ultimul pachet de ajutor anunțat de SUA cuprinde arme de natură mai pronunțat ofensivă precum vehicule de infanterie Bradley și sisteme de rachete sofisticate cu rază lungă de acțiune care țin cont de caracteristicile câmpului de luptă din estul Ucrainei. Totodată, SUA livrează aceste arme prin prisma convingerii Kievului că dispune de o fereastră de a recupera teritorii înainte ca trupele rusești să se regrupeze, a spus unul dintre oficialii americani de rang înalt. Acesta a precizat că noile arme furnizate Ucrainei îi vor oferi „mult mai multă capacitate” de luptă.

Unul dintre oficiali a notat faptul că Ucraina a respectat până acum restricțiile privind utilizarea armelor oferite de țările occidentale, ceea ce a fost de natură să diminueze reticența acestora în privința trimiterii unor sisteme mai avansate.

Ambii oficiali au subliniat faptul că armata ucraineană își creionează și se conduce după propria strategie, iar deciziile luate de SUA sunt menite să vină în sprijin și să vină în întâmpinarea nevoilor de pe câmpul de luptă.

„Suntem în contact permanent cu Ucraina cu privire la ceea ce are nevoie pentru a se apăra și credem că răspundem nevoilor sale. Pe măsură ce situația evoluează, și asistența noastră noastră se schimbă", a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson.

Săptămâna trecută, SUA au anunțat cel mai semnificativ pachet de ajutor militar de la începutul războiului, oferind în premieră transportoare blindate Bradley, care pot fi înarmate cu rachete ghidate antitanc TOW. Un oficial de top al Pentagonului a declarat că scopul este să fie întărite capacitățile ofensive ale Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder a explicat la rândul său că aceste vehicule de infanterie vor „furniza o capacitate de foc și un grad de blindaj ce vor crea avantaje pe câmpul de luptă în timp ce Ucraina continuă să-și apere teritoriile”.

Pumnul de fier

Experții sunt de acord că vehiculele Bradley vor echipa Kievul cu o nouă capabilitate ofensivă.

Ceea ce îmi imaginez că vor face ucrainenii este că vor lua aceste 50 de Bradley și le vor concentra în mare parte într-un batalion sau o brigadă blindată... creând pe această cale o mână de fier care să fie folosită pentru a penetra apărarea liniară rusă”, crede locotenent-generalul în retragere Ben Hodges, fost comandant al armatei americane în Europa și în prezent consilier senior al Human Rights First.

Punem Ucraina în poziția de a fi capabilă să avanseze și să-și recucerească teritoriul", a adăugat vineri asistentul adjunct al secretarului apărării Laura Cooper.

Administrația Biden a subliniat că sprijină apărarea Ucrainei împotriva atacurilor rusești, în special apărarea aeriană, despre care Ryder a declarat vineri că este în continuare „o prioritate de top".

Mai multă capabilitate defensivă

Schimbarea „substanțială” în privința armelor pe care SUA și aliații le furnizează Ucrainei îi oferă acesteia mai multe capacități ofensive în raport cu primele luni ale războiului, a declarat unul dintre oficialii americani.

Noile tipurile de arme - ce includ sisteme avansate de apărare antiaeriană cu rază de acțiune mai lungă, precum bateria de rachete Patriot, dar și vehicule blindate precum Bradley, pe care oficialii le-au descris drept „ucigașe de tancuri” - sunt furnizate în contextul în care forțele ucrainene au demonstrat că pot utiliza aceste ajutoare militare în mod corespunzător, nefolosindu-le pentru a lansa atacuri asupra teritoriul rusesc. SUA au furnizat deja sisteme cu rază lungă de acțiune, cum ar fi sistemul de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată (HIMARS), pe care Ucraina l-a folosit recent într-un atac împotriva trupelor rusești din orașul ocupat Makiivka.

SUA și partenerii săi consideră că Ucraina va beneficia de pe urma extinderii operațiunilor ofensive în acest moment, pentru că i-ar permite să recucerească teritorii înainte ca Rusia să își poată regrupa forțele pentru propriile operațiuni ofensive.

Vineri, Cooper a notat că președintele rus Vladimir Putin „nu a renunțat la obiectivele sale” de a captura teritoriu ucrainean, dar că acestea s-au lovit de „realitatea slăbiciunilor rusești”, de pildă abilitatea slabă a Rusiei de a apăra teritoriile cucerite.

„Dacă analizăm răspunsul Statelor Unite și cel internațional, și anume furnizarea de echipamente și, ce e important în acest moment, instruirea, oferim Ucrainei o oportunitate de a schimba ecuația pe câmpul de luptă, de a lua avânt și nu doar de a-și apăra teritoriul, ci, sperăm, de a-l recuceri”, a spus Ryder.

Promotorii oferirii unor capacități de luptă mai importante armatei ucrainene spun că acum este momentul să sporească capacitățile pe care Washingtonul le oferă Kievului. Într-un articol de opinie publicat sâmbătă în Washington Post, fostul secretar de stat Condoleezza Rice și secretarul apărării Bob Gates au cerut o „creștere dramatică a livrărilor și a capacităților militare". Iar cea mai importantă capabilitate de care au nevoie, au spus Rice și Gates, este vehiculul blindat.

Ce spun SUA despre livrarea de tancuri

După ce SUA au anunțat că trimit transportoare blindate Bradley, au apărut întrebări legate de următorul nivel de ajutor, și anume dacă SUA ar lua în considerare să furnizeze tancuri M1 Abrams. Întrebat vineri despre reticența SUA în această privință, Cooper a declarat reporterilor că administrația „examinează de fiecare dată ceea ce are nevoie Ucraina", dar că trebuie să „țină cont de considerente privind întreținerea și susținerea tancurilor ".

„Știm că tancul Abrams, pe lângă faptul că este un mare consumator de combustibil, este și destul de dificil de întreținut", a spus Cooper.

SUA sunt conștiente și de situația internă, cu o Cameră controlată de Partidul Republican care sprijină în mai mică măsură asistența militară acordată Ucrainei. Republicanii din Camera Reprezentanților cer de mult timp o supraveghere sporită a pachetelor de ajutor destinate Ucrainei. Unii dintre ei au au semnalat o abordare mai agresivă și au declarat că se vor opune anumitor pachete de arme.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 Ce se întâmplă în China?