SUA au ucis până la 2.581 de luptători în afara granițelor Irakului, Siriei și Afganistanului (serviciile de informații)

Loviturile americane în afara granițelor Irakului, Siriei și Afganistanului, cele mai multe efectuate cu drone, au ucis din 2009 până la 2.581 de luptători și 116 civili, potrivit serviciilor americane de informații, scrie AFP.

Este pentru prima dată când administrația americană publică bilanțul loviturilor Pentagonului și CIA împotriva extremiștilor dincolo de zonele de luptă ale armatei americane, în principal în Pakistan, Yemen și Somalia.

Președintele Barack Obama a promis "să ofere poporului american cât mai multe informații posibil" în legătură cu aceste lovituri, a precizat un comunicat al Direcției naționale a serviciilor de informații din SUA (DNI).

Comunitatea de informații a recunoscut că estimările în cauză sunt inferioare celor prezentate de organizațiile neguvernamentale care monitorizează aceste lovituri. Comunicatul DNI menționează ar fi vorba despre un număr de civili cuprins "între 200 și peste 900", potrivit mai multor ONG-uri.

Serviciile americane de informații justifică această diferență prin faptul că administrația dispune de mijloace tehnice și umane "de care ONG-urile nu dispun" pentru a evalua pierderile și, în special, să facă distincție între combatanți și necombatanți.

Activitatea ONG-urilor este "complicată, de asemenea, de către dezinformarea deliberată" a anumitor grupări extremiste în presa locală, a adăugat documentul.

La rândul său, președintele Barack Obama a semnat vineri un decret care ordonă diferitelor agenții implicate în lovituri să ia toate măsurile de precauție posibile în conducerea acestor atacuri "pentru a reduce probabilitatea victimelor civile".

Liderul administrației de la Washington a precizat explicit că ele vor trebui să recunoască responsabilitatea Statelor Unite în cazul unor victime civile și să dialogheze cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) și alte organizații neguvernamentale care operează în zonele de conflict.

Decretul prezidențial prevede, de asemenea, publicarea anuală a unui raport privind numărul de persoane ucise, cum este cel prezentat vineri, cel mai târziu la 1 mai anul următor.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Coincidenţe ciudate despre marele laborator bacteriologic din Wuhan, care lucrează cu virusuri

2 Virusul chinezesc, scăpat din laborator? Citiți ce scria prestigioasa revistă Nature în 2017

3 Procurorii dorm? / Cine-l protejează pe acest interlop politic? Deputatul PNL Vîlceanu, răzbunări de tip mafiot

4 Această scursură umană, senator PSD, i-a făcut un copil unei escorte și nu vrea să-l recunoască

5 Aici puteți urmări LIVE evoluția virusului chinezesc / Sunt deja 56 de morți și peste 2000 de internați

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

12 metode delicioase de a găti un ou