SUA: Bernie Sanders, liderul democraţilor în privinţa fondurilor strânse pentru candidatura la Casa Albă

SUA: Bernie Sanders, liderul democraţilor în privinţa fondurilor strânse pentru candidatura la Casa Albă

Senatorul Bernie Sanders a strâns 18,2 milioane de dolari în primele trei luni ale anului pentru campania sa în vederea nominalizării din partea democraţilor în cursa pentru Casa Albă în 2020, sumă care îl plasează pe primul loc între numeroşii aspiranţi din tabăra democrată, transmite marţi Reuters.

Sanders, senator de Vermont aflat la a doua tentativă de a candida pentru Casa Albă, a primit 900.000 de donaţii de la 525.000 de persoane private, marea majoritatea sub vârsta de 39 de ani, a precizat managerul său de campanie, Faiz Shakir. Suma medie donată a fost de 20 de dolari. Potrivit lui Shakir, în jur de 20% dintre donatori sunt susţinători noi ai lui Sanders.

Bernie Sanders a pierdut în 2016 nominalizarea democrată în favoarea lui Hillary Clinton, învinsă ulterior de candidatul republicanilor, Donald Trump.

Fondurile atrase sunt un indicator urmărit cu atenţie al sprijinului de care se bucură un candidat în etapa iniţială. În acest moment, Sanders i-a depăşit pe ceilalţi doi democraţi care şi-au anunţat sumele strânse de la începutul anului.

Senatoarea Kamala Harris din California a strâns 12 milioane de dolari, iar Pete Buttigieg, primarul din South Bend, Indiana, a colectat 7 milioane de dolari.

Tabăra democraţilor care încearcă să obţină biletul pentru a-l contracandida pe preşedintele Trump include şi alţi politicieni cu abilităţi dovedite în strângerea de fonduri de campanie, printre care Beto O'Rourke, fost congresman texan, care a strâns 1,6 milioane de dolari în numai o zi de la intrarea în cursă luna trecută.

Candidaţii sunt obligaţi prin lege să ţină evidenţa şi să raporteze toate donaţiile, iar cele strânse în primele trei luni trebuie făcute publice până la 15 aprilie.

În etapa alegerilor primare, candidaţii nu pot primi mai mult de 2.800 de dolari de la un donator.

Potrivit oficialilor de campanie ai lui Sanders, fondurile colectate până acum, care provin din toate cele 50 de state, îi vor permite senatorului să-şi extindă echipa şi operaţiunile în statele care votează primele în alegerile primare de anul viitor, ce vor debuta în Iowa în februarie.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…