SUA: Biden îi refuză lui Trump să păstreze secrete registrele de vizitatori de la Casa Albă

SUA: Biden îi refuză lui Trump să păstreze secrete registrele de vizitatori de la Casa Albă

Preşedintele american Joe Biden a cerut ca registrele de vizitatori de la Casa Albă, inclusiv din ziua asaltului asupra Capitoliului, 6 ianuarie 2021, să fie transmise comisiei parlamentare de anchetă asupra evenimentelor de la acea dată, a transmis miercuri Casa Albă, respingând argumentele fostului preşedinte Donald Trump, potrivit AFP.

Trump consideră că aceste registre sunt supuse "privilegiului executivului", o dispoziţie legală care îi conferă preşedintelui SUA dreptul de a păstra secrete anumite documente în interesul ţării.

Însă actualul preşedinte american are o părere diferită. Joe Biden "a ajuns la concluzia că a aplica 'privilegiul executivului' nu este în interesul SUA", i-a scris avocata Dana Remus, consilieră de la Casa Albă, directorului Arhivelor Naţionale, într-o scrisoare comunicată de Casa Albă.

Ea reaminteşte în această scrisoare că administraţia Biden "publică din propria iniţiativă registrele de vizitatori în fiecare lună, cu excepţii limitate", şi precizează că se întâmpla la fel şi în timpul preşedinţiei lui Barack Obama.

Comisia parlamentară de anchetă asupra evenimentelor de la 6 ianuarie 2021 speră că aceste liste îi vor permite să clarifice rolul jucat de Donald Trump şi de anturajul său oficial în momentul în care o mulţime de susţinători ai fostului preşedinte luau cu asalt clădirea Congresului american.

Trump şi apropiaţii săi s-au angajat într-un război procedural de uzură cu această comisie specială a Camerei Reprezentanţilor, formată în majoritate din democraţi.

Timpul pune presiune pe aceşti membri ai Congresului, pentru că ei vor cu orice preţ să îşi publice concluziile înaintea alegerilor legislative de la mijloc de mandat, programate pentru toamnă, când republicanii ar putea prelua din nou controlul în Camera Reprezentanţilor şi pune capăt lucrărilor comisiei.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante