SUA: Biroul de etică al Congresului primește o lovitură din partea republicanilor

SUA: Biroul de etică al Congresului primește o lovitură din partea republicanilor

Majoritatea republicană din Camera Reprezentanților a SUA a hotărât brusc să reducă puterile organismului independent responsabil cu anchetarea încălcării de către aleși a normelor de etică, relatează marți AFP și Reuters.

Grupul majoritar din Cameră a adoptat luni — zi de sărbătoare în SUA — o modificare a regulamentului intern pe care plenul Camerei este chemat să o adopte marți, când revine la lucru.

Biroul de etică parlamentară, înființat în 2008 în urma unei serii de scandaluri de corupție, nu a fost suprimat, dar urmează să fie reales și să treacă sub supravegherea parlamentarilor din Comisia pentru etică a Camerei, care vor avea puterea de a pune capăt anchetelor. Totodată, nu va avea dreptul de a comunica, în condițiile în care mai mulți aleși care au făcut obiectul anchetelor Biroului de etică s-au plâns că acesta nu a respectat prezumția de nevinovăție.

Decizia de luni a stârnit revoltă în rândul asociațiilor pentru promovarea transparenței politice și al minorității democrate. "Republicanii susțin că vor să 'curețe mlaștina', dar în ajunul primei zile de lucru a noului Congres republicanii elimină singurul organism independent de supervizare etică a acțiunilor lor", a remarcat într-un comunicat Nancy Pelosi, lidera democraților din Camera Reprezentanților, adăugând că "etica este prima victimă a noului Congres republican".

În ce o privește, o consilieră a președintelui ales, Kellyanne Conway, a admis marți pe postul MSNBC că votul de luni a fost o "surpriză". Donald Trump nu a comentat schimbarea prefigurată, dar în campania sa electorală a insistat că va "curăța mlaștina" de la Washington luptând împotriva influenței grupurilor de lobby, menționează AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…