SUA: Boston Globe dezvăluie o serie de abuzuri sexuale comise în școli private

SUA: Boston Globe dezvăluie o serie de abuzuri sexuale comise în școli private

O serie de abuzuri sexuale au fost comise timp de mai multe decenii în zeci de școli private din nord-estul Statelor Unite, ai căror responsabili au reacționat prea lent sau au ignorat acuzațiile a peste 200 de presupuse victime, a afirmat cotidianul Boston Globe, citat de AFP.

Sursa foto: nymag.com

Multe dintre aceste fapte, comisie în regiunea New England, sunt deja cunoscute justiției, a indicat ziarul, citând peste 90 acțiuni distincte în justiție. Multe sunt însă prescrise și nu mai pot constitui decât obiectul unui proces civil.

Peste 67 de instituții private au fost vizate de acuzații de abuz sexual sau de hărțuire din 1991, potrivit datelor colectate de către Spotlight Team, unitatea de investigație aflată la originea dezvăluirilor despre preoții pedofili la începutul anilor 2000.

Unele fapte datează din anii '50, însă altele au avut loc mult mai târziu, chiar și în anii 2000.

Boston Globe citează cazul unui profesor ale cărui prime acte datează din 1968 și care ar fi continuat să predea în diferite școli până în 2003, hărțuind și agresând adolescenți.

În centrul anchetei Boston Globe se află Școala St. George din Middletown, Rhode Island. În 2003, un antrenor din această școală a fost acuzat de unsprezece elevi de hărțuiri și atingeri nepotrivite. Chiar dacă antrenorul respectiv a fost demis, conducerea a constatat după o anchetă că faptele sale nu constituie agresiuni sexuale și a decis să nu le raporteze justiției. Antrenorul a fost ulterior chiar reabilitat. Atunci când acesta a părăsit din proprie inițiativă școala în 2011, conducerea instituției nu a relatat nimic despre faptele acestuia noului său angajator, școala Taft, din Connecticut.

În luna decembrie, Boston Globe a dezvăluit unele aspecte privind evoluția situației de la St. George, inclusiv cazul lui Anne Scott, împinsă de către școală să semneze un acord de confidențialitate cu privire la un viol căreia i-a fost victimă în 1977.

În 2002, o anchetă extinsă a aceleiași publicații a dezvăluit modul în care ierarhia catolică locală a acoperit abuzuri sexuale comise de aproximativ 90 de preoți din Boston și din zona adiacentă, timp de mai multe decenii. Povestea a stat la baza filmului "Spotlight", premiat cu Oscarul pentru cel mai bun film în luna februarie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski