SUA: California adoptă o lege prin care să îl forţeze pe Donald Trump să îşi publice declaraţiile de impozit

Guvernatorul democrat al statului California a promulgat marţi o lege care ar urma să îl împiedice pe Donald Trump să figureze în acest stat pe buletinele de vot în cadrul alegerilor primare din partid în vederea participării la scrutinul prezidenţial, dacă nu îşi publică declaraţiile de impozit, informează AFP.

Legea, care a intrat în vigoare marţi, nu menţionează explicit numele preşedintelui Trump care va candida din partea Partidului Republican, cu excepţia unor evoluţii neaşteptate, pentru obţinerea unui nou mandat la scrutinul din 2020.

Organizarea de alegeri primare republicane pare însă puţin probabilă în acest stadiu, majoritatea aleşilor Partidului Republican susţinându-l pe actualul şef al statului.

Donald Trump a refuzat constant să îşi facă publică situaţia fiscală, aşa cum au procedat toţi predecesorii săi în ultimii 40 de ani, dar democraţii încearcă pe toate căile să îl forţeze pe preşedintele SUA să o facă.

Noua lege adoptată luna trecută în California stipulează că orice candidat la alegerile prezidenţiale trebuie să prezinte declaraţiile fiscale pe ultimii cinci ani pentru a putea intra în cursa pentru desemnarea sa ca reprezentant al partidului în California, statul american cel mai populat.

"În aceste vremuri extraordinare, statele au o obligaţie legală şi morală să facă tot le ce stă în putinţă pentru a se asigura că liderii care se prezintă la cele mai înalte funcţii să îndeplinească criterii minime" a declarat, într-un comunicat de presă, guvernatorul californian Gavin Newsom.

"Dezvăluirile implicate de această lege vor face lumină în conflicte de interes, afaceri necurate sau influenţă a intereselor comerciale interne sau externe", a adăugat guvernatorul californian.

Avocatul preşedintelui SUA, Jay Sekulow, a anunţat că legea californiană va face obiectul unui recurs în justiţie.

Potrivit Conferinţei naţionale a parlamentelor locale (NCSL), 17 state americane ar fi introdus proiecte de lege similiare în cursul acestui an.

Însă pentru echipa de campanie a lui Donald Trump, legile adoptate de state pe tema eligibilităţii candidaţilor la scrutinul prezidenţial sunt anticonstituţionale.

"Constituţia este clară în privinţa condiţiilor necesare pentru a îndeplini funcţia de preşedinte, iar statele nu trebuie să adauge restricţii", a declarat într-un comunicat, citat de Los Angeles Times, directorul de comunicare din echipa de campaniei a preşedintelui Trump, Tim Murtaugh.

Parlamentul statului New York a adoptat în mai o lege ce permite transmiterea către Congresul SUA a declaraţiilor de venituri depuse la fisc de preşedinte.

Tot în luna mai, aleşii democraţi din Congres au lansat o somaţie pentru transmiterea către comisiile parlamentare a declaraţiilor federale de venituri de către preşedintele american, pe care însă Departamentul Trezoreriei a respins-o. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 „Revoluționarul” Nicolicea, indemnizație de 1.800 de lei. Veteran de război, 560 lei pe lună

4 Hoții României! Curtea de Conturi și AEP îngroapă PSD! Plăți fără documente și semnătură, sume publice și priv…

5 PNL a devansat Alianţa USR-PLUS în Bucureşti. PSD, spre prăpastie

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația