SUA: Camera Reprezentanţilor doreşte să îl împiedice pe Trump să declanşeze un război contra Iranului

SUA: Camera Reprezentanţilor doreşte să îl împiedice pe Trump să declanşeze un război contra Iranului

Camera inferioară a Congresului Statelor Unite a adoptat vineri o măsură pentru a restrânge posibilitatea ca Donald Trump să atace Iranul, exprimându-şi îngrijorarea că atitudinea preşedintelui republican ar putea declanşa un război inutil, notează AFP.

Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, a aprobat un amendament la un proiect de lege privind apărarea care interzice finanţarea operaţiunilor militare contra Iranului, cu excepţia cazului când este vorba despre autoapărare sau a fost aprobată explicit de parlamentari.

O iniţiativă similară a eşuat însă în Senat, în mâinile republicanilor.

Cele două camere urmează să negocieze pentru a ajunge la o variantă a proiectului de lege asupra căreia să fie de acord.

Reprezentantul democrat Ro Khanna, la originea amendamentului, a subliniat că o astfel de măsură ar demonstra că Statele Unite s-au săturat de războaie.

"În realitate, ce va împiedica aceasta va fi tocmai ce preşedintele a promis poporului american că nu va face - să angajeze un alt război fără sfârşit şi costisitor în Orientul Mijlociu", a declarat el în plenul camerei.

Donald Trump, care în 2018 a retras Statele Unite din acordul asupra programului nuclear iranian încheiat la Viena în 2015 şi ulterior a restabilit sancţiuni severe, a autorizat în iunie o lovitură contra Iranului după distrugerea în zbor a unei drone americane, dar a anulat-o în ultimul moment.

Preşedintele a explicat că el a considerat că avea dreptul să atace Iranul. Administraţiile americane au utilizat o autorizaţie dată de Congres după atentatele de la 11 septembrie 2001 pentru a justifica operaţiuni din lumea întreagă.

Michael McCaul, cel mai înalt responsabil republican din cadrul Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor, a calificat amendamentul ca fiind "iresponsabil", pentru că, în opinia sa, acţiunea armatei nu ar trebui să fie legată de un proces legislativ potenţial prelungit.

"Asta va lega mâinile armatei noastre într-o perioadă periculoasă. Avem nevoie ca Iranul şi aliaţii săi terorişti să se gândească de două ori înainte de a-i ataca pe americani, pe prietenii şi interesele noastre", a adăugat el.

Cu toate acestea, 27 de parlamentari republicani, precum şi fostul republican devenit independent, Justin Amash, au votat alături de majoritatea zdrobitoare a democraţilor pentru a susţine amendamentul în cauză.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...