SUA: Camera Reprezentanţilor recunoaşte genocidul armean

SUA: Camera Reprezentanţilor recunoaşte genocidul armean

Camera Reprezentanţilor a recunoscut marţi, în mod oficial şi cu o majoritate covârşitoare, "genocidul armean", rezultatul unui vot fără precedent întâmpinat cu aplauze, dar susceptibil să trezească reacţii negative la Ankara, informează AFP.

Este pentru prima oară când o rezoluţie similară a fost supusă votului într-o şedinţă plenară a Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite.

Chemând la "comemorarea genocidului armean", la "respingerea încercărilor (...) de asociere a guvernului american cu negarea genocidului armean" şi la educarea publicului în legătură cu aceste fapte, rezoluţia fără caracter obligatoriu a fost adoptată cu 405 voturi pentru şi 11 împotrivă din totalul de 435.

Genocidul armean este recunoscut de aproximativ 30 de ţări, precum şi de comunitatea istoricilor. Conforme estimărilor, între 1.2 şi 1.5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul primului război mondial de trupele imperiului otoman, aliat al Germaniei şi al Austro-Ungariei.

Turcia refuză utilizarea termenului "genocid" explicând că a fost vorba de de masacre reciproce pe fondul războiului civil şi al foametei, evenimente care au făcut sute de mii de morţi de ambele părţi.

În aprilie 2017, la scurt după sosirea la Casa Albă, Donald Trump a calificat masacrul armenilor din 1915 drept ''una din cele mai rele atrocităţi în masă ale secolului" fără a folosi însă termenul de genocid. În acele moment, Ankara a denunţat "dezinformarea" şi "definiţiile nepotrivite" ale preşedintelui american.

Înaintea alegerii sale în 2008, predecesorul său, Barack Obama, s-a angajat pe calea recunoaşterii genocidului armean, un termen pe care însă nu l-a folosit niciodată în perioadă deţinerii funcţiei de preşedinte al SUA.

Acest vot survine într-un moment în care relaţiile bilaterale dintre SUA şi Turcia traversează o nouă zonă de turbulenţe. Preşedintele Trump a permis Turciei să lanseze o ofensivă în nordul Siriei împotriva luptătorilor kurzi, aliaţi ai SUA, prin decizia de retragere a trupelor americane din zonă, la începutul lunii octombrie. Această decizie a provocat nemulţumire în rândul clasei politice americane, inclusiv în tabăra republicanilor.

Camera Reprezentanţilor a mai votat marţi seara, aproape în unanimitate, o rezoluţie ce prevede sancţiuni la adresa oficialilor turci care au legătură cu ofensiva din nordul Siriei. Este necesar însă votul Senatului pentru ca această rezoluţie să poată intra in vigoare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante