SUA: Casa Albă apără retragerea din Afganistan

SUA: Casa Albă apără retragerea din Afganistan

Preşedintele american Joe Biden a transmis joi Congresului documentele secrete referitoare la retragerea din Afganistan, cerute de multă vreme în special de republicani, a anunţat joi Casa Albă, notează AFP.

FOTO Shutterstock

Executivul american a publicat, de asemenea, un document rezumând modul în care a fost concepută şi executată această retragere, concluzionând că nu exista niciun alt "scenariu" imaginabil, cu excepţia menţinerii în ţară a unei forţe militare americane întărite şi permanente pentru a lupta împotriva talibanilor.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a apărat modul în care a fost efectuată retragerea sub autoritatea lui Joe Biden, amintind că preşedintele democrat era legat de acorduri semnate de predecesorul său, Donald Trump, cu talibanii.

O retragere americană din Afganistan "a fost întotdeauna intenţia preşedintelui" Biden, a amintit purtătorul de cuvânt. "Dar este, de asemenea, incontestabil că deciziile luate de administraţia anterioară şi lipsa totală de pregătire au limitat semnificativ opţiunile disponibile".

Preşedintele Biden "nu a negociat cu talibanii", a subliniat el. "Nu a eliberat 5.000 de prizonieri. Nu a redus efectivele militare din Afganistan la 2.500 şi nu a încheiat un acord cu talibanii pentru a nu ataca trupele noastre", a mai afirmat John Kirby.

"I-au trebuit câteva luni să planifice (retragerea), pentru că, dacă administraţia anterioară avea planuri, noi nu le-am văzut", a adăugat el.

Imaginile evacuării haotice a americanilor şi afganilor pe aeroportul din Kabul la sfârşitul verii 2021 au şocat Statele Unite şi au făcut înconjurul lumii. Treisprezece soldaţi americani şi 170 de afgani au fost ucişi într-un atac revendicat de gruparea Stat Islamic pe 26 august în apropierea aeroportului.

Pe 30 august 2021, cu un minut înainte de miezul nopţii, ultimul soldat american a zburat de pe aeroportul capitalei afgane cu 24 de ore înainte de termenul stabilit de preşedintele american pentru retragerea trupelor din ţară.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...