SUA: China va creşte cel mai probabil numărul bazelor sale militare în străinătate (raport al Pentagonului)

SUA: China va creşte cel mai probabil numărul bazelor sale militare în străinătate (raport al Pentagonului)

China va amplasa probabil din ce în ce mai multe baze militare în afara ţării pentru a-şi securiza proiectele legate de Noile Drumuri ale Mătăsii, potrivit unui raport publicat joi de Pentagon cu privire la capacităţile militare chineze, transmite AFP.

"Liderii chinezi folosesc ponderea economică, diplomatică şi militară în creştere a Chinei pentru a-şi stabili poziţia dominantă în regiune şi a-şi extinde influenţa în lume", se arată în raportul pe care Pentagonul îl adresează anual Congresului.

"Proiecte chineze precum Noile Drumuri ale Mătăsii vor conduce probabil la crearea unor baze militare în străinatate pentru a răspunde unei nevoi identificate de a asigura securitatea acestor proiecte", se afirmă în document.

China deţine oficial o singură bază militară în străinătate, în Djibouti, dar Beijing "va încerca să stabilească baze militare suplimentare în ţări cu care China are relaţii de prietenie de mai mulţi ani, cum ar fi Pakistan, sau ţări care în mod tradiţional găzduiesc militari străini", spune Pentagonul.

Un oficial din ministerul afgan al apărării a indicat în 2018 pentru AFP că Beijingul negocia cu Afganistanul construirea unei baze militare în munţii Wakhan, în apropierea graniţei comune, în speranţa descurajării incursiunilor luptătorilor islamişti pe propriul teritoriu şi a sprijinirii vecinului său fragil. Conform sursei citate, baza ar fi afgană, dar trupe chineze au fost văzute patrulând în comun cu colegii afgani.

Proiectul Noilor Drumuri ale Mătăsii, denumit oficial în limba chineză "O centură (terestră) şi o cale (maritimă)" vizează construirea unor infrastructuri de transport şi de energie în ţări din Asia, Europa, Africa sau chiar mai departe, care au în mod deosebit nevoie de acestea.

Lansată în 2013, iniţiativa este finanţată prin investiţii sau împrumuturi de sute de miliarde de euro. Criticii săi acuză faptul că proiectul favorizează companiile chineze, îndatorează naţiunile destinatare sau dăunează mediului înconjurător.

Realizând că această iniţiativă "a trezit îngrijorare cu privire la intenţiile Chinei, liderii chinezi şi-au îmblânzit retorica de promovare a acestor proiecte fără a schimba obiectivele strategice fundamentale", notează raportul Pentagonului.

Preşedintele chinez Xi Jinping a apărat recent prestigiosul său proiect în faţa a 37 de lideri străini adunaţi la Beijing şi a solicitat ca mai multe ţări să se alăture colosalului, deşi controversat, program de infrastructură. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bă, ghiolbanilor din fruntea Ro, citiți asta! / Emerging Europe: Maia Sandu e pe punctul de a deveni cel mai put…

2 A fost sau nu Firea amanta lui Tăriceanu? I-a spart casa fostului soț, Răsvan?

3 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

4 Proasta pusă de PNL pleacă din TVR cu scandal / Imbecila a sigilat biroul, de parcă ar fi de la mă-sa! / Cealaltă,…

5 Așa o fi?