SUA: Clinton și Trump domină "Super Tuesday"

SUA: Clinton și Trump domină "Super Tuesday"

UPDATE ORA 04.54 Democrata Hillary Clinton și miliardarul republican Donald Trump dominau "Super Tuesday" la jumătatea drumului după ce au câștigat respectiv șase și cinci state, luând o opțiune serioasă în vederea învestiturii partidelor lor pentru alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie, relatează AFP.

Magnatul imobiliar Donald Trump și-a confirmat statutul de favorit al taberei republicane, câștigând în cinci state unde mass-media americane au anunțat învingătorii, lăsând totuși concurentului său Ted Cruz foarte importantul stat Texas, unde acesta este senator.

Texas, cel mai mare lot din această zi de "Super Tuesday" cu 155 de delegați în joc în tabăra republicană, este o victorie importantă pentru Ted Cruz, care a câștigat de asemenea în statul Oklahoma.

Dar Donald Trump conduce în cursa pentru nominalizarea republicană după ce a câștigat în Georgia, Virginia, Alabama, Massachusetts și Tennessee, în plus față de cele trei state unde a obținut deja victoria înaintea acestei zile a alegerilor.

În tabăra democrată, Hillary Clinton a câștigat alegerile primare în Arkansas, Alabama, Tennessee, Georgia, Virginia și Texas, potrivit previziunilor televiziunilor din SUA după închiderea secțiilor de votare în aceste state marți seară. Ea a ieșit de asemenea învingătoare în arhipelagul Samoa (Americană n.r.).

La jumătatea maratonului electoral din cadrul "super-marți", în care 12 state trebuie să se pronunțe, contracandidatul ei democrat Bernie Sanders s-a impus, deloc surprinzător, în Vermont, unde este senator, dar și în Oklahoma.

În "Super Tuesday", pe parcursul acestei singure zile, o cincime din delegații republicani și un sfert din delegații democrați vor fi atribuiți, amintește France Presse.

UPDATE ORA 04.22 SUA: Ted Cruz și Hillary Clinton câștigă în Texas (media)

Senatorul ultraconservator Ted Cruz a câștigat în Texas în cadrul "Super Tuesday", plafonându-și rivalul republican Donald Trump pentru prima dată în această zi decisivă în cursa pentru Casa Albă, potrivit previziunilor mass-media din SUA, informează AFP.

Victoria lui Ted Cruz era așteptată în acest stat unde el este senator, o înfrângere putând însemna sfârșitul campaniei sale prezidențiale. În tabăra democrată, Hillary Clinton a câștigat de asemenea în acest stat, obținând a șasea victorie a zilei, potrivit acelorași surse.

UPDATE ORA 04.02 SUA: Clinton câștigă în Arkansas, a cincea victorie obținută în ziua de "Super Tuesday"

Hillary Clinton a câștigat alegerile primare democrate din Arkansas, a cincea victorie pe care a obținut-o la jumătatea distanței în ziua de "Super Tuesday", consolidându-și în continuare avantajul asupra senatorului Bernie Sanders care a câștigat doar în statul său Vermont, potrivit previziunilor mass-media americane, informează AFP.

Imediat după închiderea secțiilor de votare în acest stat din sudul Statelor Unite, fosta primă-doamnă a fost anunțată câștigătoare, după ce deja a obținut victoria în Alabama, Tennessee, Georgia și Virginia, mai devreme marți.

UPDATE ORA 03.37 SUA: Trump și Clinton câștigă în Alabama și Tennessee (mass-media)

Miliardarul republican Donald Trump și democrata Hillary Clinton și-au întărit statutul de favoriți ai taberelor lor respective pentru alegerile primare prezidențiale câștigând în statele Alabama și Tennessee în ziua de "Super Tuesday" (super marți), potrivit proiecțiilor televiziunilor din Statele Unite.

Magnatul imobiliar s-a plasat de asemenea în frunte la alegerile primare din Massachusetts, câștigând în toate statele unde proiecțiile i-au anunțat pe învingători, imediat după închiderea secțiilor de votare în aceste state, notează AFP.

UPDATE ORA 03.23: SUA: Primele victorii de "Super Tuesday" pentru Clinton și Trump

Democrata Hillary Clinton a câștigat alegerile primare în statele Georgia și Virginia, în timp ce rivalul ei Bernie Sanders a câștigat în Vermont, iar miliardarul Donald Trump s-a impus în Georgia în tabăra republicană, potrivit proiecțiilor televiziunilor americane, informează AFP și Reuters.

Primele secții de votare în statele care s-au pronunțat în ziua de "super marți" (Super Tuesday) s-au închis la 19.00 ora locală (0.00 GMT miercuri).

Americanii s-au prezentat la urne marți în douăsprezece state într-o zi crucială a alegerilor primare, care le-ar da lui Donald Trump și Hillary Clinton un impuls decisiv pentru alegerile prezidențiale din noiembrie. În cursa pentru nominalizarea candidaților celor două partide, democrat și republican, la prezidențialele din noiembrie, fostul secretar de stat Hillary Clinton și miliardarul Donald Trump sunt creditați cu scoruri ce le-ar putea consolida statutul de favoriți.

Chiar dacă Super Tuesday, cum este denumită această zi de alegeri, nu va pune capăt competiției — ce va continua până în iunie în alte zeci de state — ea le-ar putea oferi un avans semnificativ lui Hillary Clinton și Donald Trump, risipind speranțele contracandidaților lor.

Imediat după închiderea secțiilor de votare, s-a anunțat că cei doi favoriți în cursa la succesiunea președintelui democrat Barack Obama la Casa Albă au câștigat prima lor victorie în marele stat Georgia (sud).

"Mulțumesc Georgia!", a postat imediat pe Twitter magnatul imobiliar în vârstă de 69 de ani care conduce cursa în tabăra republicană, la rândul ei profund divizată asupra acestei candidaturi.

Fosta primă-doamnă era dată de asemenea câștigătoare în Virginia, potrivit previziunilor televiziunilor americane. Singurul rival al fostului secretar de stat în tabăra democrată, senatorul Bernie Sanders, a câștigat fără surpriză în fieful său Vermont, la frontiera cu Quebec (Canada).

Super Tuesday este o mare zi, în care stat după stat votează pentru a selecta persoanele nominalizate de partid pentru alegerile prezidențiale din 8 noiembrie. Votarea se întinde de la statele din est la Texas și Minnesota, cu primele exit-poll-uri la închidere la 19.00 ora locală (miezul nopții GMT) în Vermont, Virginia și Georgia, notează Reuters.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”