SUA: Congresul a adoptat o rezoluţie de susţinere a Hong Kongului în faţa Beijingului

SUA: Congresul a adoptat o rezoluţie de susţinere a Hong Kongului în faţa Beijingului

Congresul american a adoptat miercuri cu o majoritate zdrobitoare o rezoluţie în sprijinul "drepturilor omului şi democraţiei" în Hong Kong în faţa Beijingului, ameninţând să suspende statutul economic special acordat de Washington fostei colonii britanice, relatează AFP.

Textul trebuie să fie semnat de preşedintele Donald Trump pentru a fi promulgat.

Liderul de la Casa Albă ar putea să facă uz de dreptul său de veto, dar largul sprijin al senatorilor arată că acesta ar putea fi ocolit ulterior în camera superioară a Congresului.

Votul intervine în miezul unor dificile negocieri între primele două puteri economice mondiale pentru a ieşi din războiul lor comercial.

Camera Reprezentanţilor a aprobat miercuri rezoluţia cu 417 voturi pentru şi unul contra, după adoptarea sa în unanimitate, marţi, în Senat. Votul a provocat furia Beijingului, China ameninţând cu represalii în cazul adoptării definitive.

"America este alături de voi şi America vă va sprijini întotdeauna", li s-a adresat locuitorilor din Hong Kong în plenul Camerei republicanul Michael McCaul, denunţând "brutalitatea" Chinei.

De asemenea, Congresul a aprobat o măsura care interzice vânzarea către poliţia din Hong Kong de gaze lacrimogene, gloanţe din cauciuc şi alte echipamente destinate reprimării manifestaţiilor: unanimitate în Senat, şi 417 aleşi din totalul de 435, fără vreun vot contra.

"Îl îndemn pe preşedinte să semneze cât mai repede posibil această lege decisivă", a afirmat senatorul republican Marco Rubio, unul dintre cei mai mari apărători ai iniţiativei.

Obiectivul Statelor Unite nu este altul decât "să sprijine extremiştii şi elementele antichineze violente care încearcă să semene haos în Hong Kong", a declarat marţi într-un comunicat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Geng Shuang.

Miercuri, Beijingul l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri interimar al ambasadei Statelor Unite, William Klein, pentru a "protesta solemn" şi a denunţa acest text, mai scrie AFP.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...