SUA: Congresul amână temporar un shutdown guvernamental

SUA: Congresul amână temporar un shutdown guvernamental

Congresul american, printr-un vot în Senat joi, a amânat pentru câteva săptămâni paralizia serviciilor federale care ameninţa să se producă cu începere de sâmbătă, din lipsa bugetului, notează AFP.

Senatul a votat, cu 65 de voturi contra 27, textul deja aprobat de Camera Reprezentanţilor care prelungeşte bugetul actual al statului federal american până la 11 martie, transmiţându-l astfel pentru promulgare preşedintelui Joe Biden.

În favoarea textului au votat joi 19 republicani. În pofida diviziunilor partizane puternice, majoritatea aleşilor din ambele tabere nu au dorit această situaţie care risca să provoace dezordine prin trimiterea forţată a sute de mii de angajaţi federali în şomaj tehnic.

Fără un acord între cele două partide asupra unui text pe termen lung, Congresul american este redus la prelungirea, de fiecare dată pentru o lună sau două, a bugetului actual, adoptat sub preşedinţia lui Donald Trump.

La sfârşitul lunii septembrie, apoi la jumătatea lunii decembrie, Congresul a evitat astfel in extremis ameninţarea unei paralizii a statului federal, situaţie cunoscută sub denumirea de "shutdown", prin prelungirea bugetului pentru 2021.

Pe lângă privarea de fonduri a anumitor programe sociale, această situaţie încetineşte, de asemenea, alte proiecte în Congresul american şi deci adoptarea reformelor dorite de preşedintele Joe Biden. Însă liderul de la Casa Albă caută cu orice preţ o victorie pentru relansarea preşedinţiei sale, cu câteva luni înainte de alegeri legislative cruciale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...