SUA: Congresul îşi va schimba regulamentul pentru a permite vălul islamic

Congresul american îşi va schimba regulamentul intern pentru a autoriza purtarea vălului islamic, la iniţiativa uneia din primele două musulmane alese în legislativul federal în urma scrutinului din 6 noiembrie, transmit AFP şi CNN.

Modificarea ar urma să fie aprobată în ianuarie de Camera Reprezentanţilor, unde democraţii au obţinut majoritatea în urma alegerilor parţiale din noiembrie.

Propunerea de amendare a regulamentului în sensul permiterii acoperămintelor religioase a fost iniţiată de Ilhan Omar - o refugiată somaleză aleasă din partea democraţilor -, împreună cu lidera democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi cu reprezentantul democrat Jim McGovern.

Ilhan Omar a participat la rescrierea regulamentului intern care le interzice de 181 de ani congresmenilor să aibă 'capul acoperit' în incintă. Noua versiune va autoriza excepţiile din motive religioase, urmând să se aplice pentru vălul islamic, kippa evreiască sau turbanul sikh.

'Nimeni altcineva decât mine nu îmi pune un văl pe cap. Este alegerea mea - una protejată de primul amendament' din Constituţie, a explicat sâmbătă Ilhan Omar pe Twitter. 'Şi aceasta nu este singura interdicţie pe care vreau s-o elimin', a indicat Ilhan Omar, aleasă să reprezinte statul Minnesota.

Consiliul relaţiilor americano-islamice a declarat luni că susţine propunerea care 'scoate la iveală o politică anacronică şi pune Camera Reprezentanţilor în conformitate cu Constituţia şi cu protecţia libertăţii religioase'.

Un număr record de femei şi de persoane din rândul minorităţilor - hispanică, afro-americană, amerindiană şi LGBTQ - vor face parte din Congresul care se va reuni la începutul lui ianuarie.

Democratul Jim McGovern, care urmează să prezideze comisia responsabilă cu votarea noului regulament interior, a declarat că această schimbare reflectă diversitatea Congresului. Regulamentul 'va stipula că nicio restricţie nu trebuie să împiedice un membru (al Congresului), din cauza religiei sale, să-şi facă munca pentru care a fost ales', a afirmat el. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO Acesta este Ponta, oameni buni! Sebastian Ghiță: „I-am zis lu Ponta, bă, o fut pe mă-ta, te duci pe stic…

2 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

3 VIDEO Pe ăsta îl saltă primul! S-a autodenunțat în direct! S-a dus acasă la fosta șefă TAROM! „M-am întâlnit c…

4 VIDEO De ce nu-l reține DNA pe acest infractor? Acestea sunt imaginile de la întâlnirea Cuc-Mezei din fața cas…

5 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

recomandări

Te ia DNA: Nicolae Moga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan